Jasmin Imamović

Racionalizacijom Federacije do boljeg stanja u državi

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu poručio da je neophodna racionalizacija Federacije BiH kako bi došlo do promjena u državi. Zato je pokrenuo inicijativu, kojoj se do sada pridružilo oko 30 gradonačelnika, i namjera je da se izmjenom Ustava FBiH dođe do racionalizacije.

– Predlažemo da se zadrže kantoni kao ustavne kategorije i teritorije, čime bi se izbjegle rasprave o granicama i teritorijama i slično. Zatim, ukinuti zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u kantonima i gotovo sve njihove nadležnosti podijeliti između federalnog i lokalnog nivoa – istakao je Imamović.

Dodaje da racionalizacija Federacije podrazumijeva da se umjesto 35 vanbudžetskih fondova (jedan penzioni, 11 fondova zapošljavanja, 11 zdravstvenih fondova, 11 fondova za ceste i jedan fond za autoceste) osnuje njih pet i u njima Ustavom zagarantovati nacionalnu i kantonalnu zastupljenost u upravljačkim strukturama.

– Vladu Federacije BiH proširiti za najmanje deset ministarstava, za svaki od deset kantona. Na taj način više ne bi postojala 132 ministarstva. Kantonalni nivo troši više od 3,5 milijarde KM godišnje, te ako ta sredstva centraliziramo, a omogućimo ljudima ravnopravnost u odlučivanju o tim sredstvima, možemo osigurati uštede između 300 i 500 miliona KM godišnje – kazao je Imamović.

Podsjetio je da Federacija ima 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, više od 300 pomoćnika ministara, oko 300 savjetnika, čak 11 premijera i nekoliko stotina poslanika. Skupštine kantona imaju više od 1.000 članova komisija i odbora.

Kada se ovome, kako kaže Imamović, dodaju solidno plaćeni vijećnici i komisije gradskih i općinskih vijeća, onda se nije čuditi što je država u krizi.

– Također, korupcija je veliki problem sa armijom ljudi, koji su u takvoj masi anonimni i Bog zna šta rade. Za posljedicu toga imamo da su lijekovi uvezeni iz iste zapadnoevropske zemlje tri puta jeftiniji u Srbiji, nego u BiH – kazao je Imamović.

Zaključio je da bi se ukidanjem 10 kantonalnih nivoa vlasti mogućnost korupcije smanjila za deset puta. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović održao je, povodom Dana nezavisnosti BiH, predavanje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, kojem su pored studenata prisustvovali dekan Fakulteta Šaćir Filandra, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić i poslanik u Federalnom parlamentu Damir Mašić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.