Nikšić: Sada imamo dovoljan broj ruku za smjenu Vlade KS i bez SBB-a

Puno je veći problem zloupotreba OSA-e u političke svrhe

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Nermin Nikšić potvrdio je da je u srijedu sjednica Komisije.

“Mi imamo ozbiljne pritužbe na ono što se radi unutar agencije i sigurno će se o tome razgovarati i na Komisiji. Drugi par cipela je imenovanje direktora. Dobili smo od predsjedavajućeg Vijeća ministara prijedlog, Zajednička komisija daje svoje mišljenje koje nije obavezujuće za Vijeće ministara“, kazao je Nikšić.

Dodao je da ne želi prejudicirati šta će reći Zajednička komisija.

„Vidim da je između pojedinih političkih subjekata postignuta tu saglasnost jer je važno ko će dobiti neke druge pozicije i da se oni rastaljuju. Što se mene tiče ja mislim da je moja pozicija tu potpuno jasna. Kao predsjednik Komisije ja ću zastupati stavove koje sam zastupao u javnosti. Ja ne želim biit onaj ko će jednu nezakonitost ispravljati drugom.

Čovjek je ponudio diplomu, je li validna ili nije to nije na komisiji da ispituje za to postoje neke druge institucije. Puno veći problem je zloupotreba OSA-e u političke svrhe, obračun sa političkim neistomišljenicima bilo iz SDA, unutar SDA bilo izvan pa i ova zadnja afera. Šta mislite ko je mogao da dobije onaj snimak videonadzora i sad se pravimo ne znamo. Hiljadu puta sam bio izložen lažima i neprincipijelnim optužbama podobnih novinara koji dobijaju od OSA-e te podatke pa jednom radim za SNSD, drugi put za HDZ, treći za Ruse i ne znam više za koga”, kazao je Nikšić.

Nermin Nikšić je na konferenciji za medije prokomentarisao neopozivu ostavku Aljoše Čampare u Predsjedništvu SDA navodeći kako sada u Skupštini KS imaju dovoljan broj ruku (18) za smjenu trenutne kantonalne vlade i to bez zastupnika SBB-a.

Kako je kazao Nikšić, nije sklon komentarisanju stanja u drugim političkim strankama te se tako suzdržao bilo kakvog detaljnijeg govora o stranci SDA i dodao da kao četvorka ozbiljno rade na programu od 300 mjera koje je šestorka usvojila.

“Kao četvorka smo rekli da imamo 18 zastupnika za obranje vlade. Ne pada nam na pamet da ulazimo grlom u jagode, već želimo napraviti program. Već nekoliko dana radimo na tome, ali će program biti reduciran, usklađen pandemiji koronavirusa. Drago mi je da postoj ljude koji se žele izdići iznad uskih stranačkih interesa”, kazao je Nikšić

Nikšić je naglasio da su kada je smjenjivana Vlada KS, ukazali na to kako se taj proces treba odvijati.

“Ako smo to tada tražili, onda ćemo i sada. Mi ćemo predati potpise za smjenu. Praktično imamo situaciju da ne postoji većina koja podržava ovu Vladu KS. Izvjesno je da ćemo prvom prilikom donijeti zkaljučke na Skupštini kojima ćemo ukazati da ne postoji parlamentarna većina. Neće biti silovanja procedura. Imamo 18 zastupnika i u tih 18 nisu zastupnici SBB-a”, zaključio je Nikšić.

Podsjećamo, Aljoša Čampara, visokopozicionirani član SDA, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH podnio je ostavku u Predsjedništvu SDA zbog, kako je naveo, moralnih i ljudskih obaveza.

Njegovu ostavku su komentarisali brojni ljudi s političke scene, međutim, do sada se SDA nije nikako oglašavala u vezi s ovom odlukom Aljoše Čampare.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu