Puna podrška štrajkačima Željezare Zenica

Forum sindikalnih aktivista SDP BIH ovim putem iskazuje svoju punu podršku pravednim radničkim zahtjevima radnika Željezare Zenica, koji su nažalost prisiljeni svoja prava tražiti na najradikalnije načine. Jučer su to bili zenički rudari, a danas metalci. Žalosno je da su oni ljudi koji su simboli radničke klase dovedeni u situaciju da ne mogu ostvariti ni svoja elementarna i zakonom garantovana radnička prava.

To je samo slika odnosa prema radnicima i radničkim problemima, a koja je viđena već toliko puta. To pokazuje šta trenutna vlast misli o radnicima i kakav je njen odnos prema radu i onima koji stvaraju novac. Kada je ovakav odnos prema radnicima prema kojima ni država ne ispunjava svoje obaveze onda ne čudi što radnici u mnogim preduzećima privatnog sektora imaju i mnogo gore uslove, ali nažalost i mnogo manje mogućnosti da podignu svoj glas.

Dok se miljenici vlasti i tajkuni nemilosrdno bogate sa radničkih leđa i njihovih minimalnih plata, a dok tim istim tajkunima vlast svakaodnevno izlazi u susret pišući zakone i donoseći odluke po njihovoj mjeri, radnicima, kao stvaraocima profita i kapitala, su ostali samo ulica, glad, očaj i beznađe.

Pitanje je dana kada će zajednička radnička ruka pravde, ujedinjena u borbi za svoja zaslužena prava, kazniti i ovakvu vlast i sve njene tajkune koji se besramno bogate na radničkoj muci i sirotinji. Uvjereni smo da će taj dan doći prve nedjelje u oktobru ove godine kada će radnici sa olovkom u ruci da se izbore za svoja prava i vrate svoj status i mjesto u društvu koje im i pripada.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu