Puharić: Imamo kapacitete boriti se protiv hakera i FUP je ozbiljna institucija

Prije dva dana izvršen je cyber napad na stranicu Federalne uprave policije, a na osnovu poruke koja je ostavljena – zaključuje se da iza toga stoji grupa koja se predstavlja kao Anonymous Bosnia.

O ovoj temi smo razgovarali sa Predragom Puharićem, stručnjakom za cyber sigurnost sa Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu.

O tome kako se događaju ovi napadi je rekao: “Prošle godine trenutni dierektor FBI-a je dao izjavu koja je nama simpatična, a to je da postoje dvije vrste kompanije – one koje su hakirane i one koje ne znaju da su hakirane. Prije nekoliko dana se desio slučaj sa FUP-om, ali ne bih rekao da su oni napadnuti, jer je web stranica hostirana na BH Telecomu, tako da je to napad na BH Telecom. Željeli su postići efekat da pričamo o njima. Kad govorimo o napadima ove vrste, to su vrlo poznati tipovi, odnosno izvršioci. Žele da se dokazuju, a ima i tinejdžerskog prepucavanja. Napadi se mogu izvršiti za 15 minuta i to koristeći alate koje ste pronašli na internetu, a ova vrsta napada nije nešto pretjerano opasna”.

Puharić je rekao i kako imamo kapacitete boriti se protiv hakera i da je FUP ozbiljna institucija i da se on i njegove kolege bave ovim problemom.

“Nije ovo prvi slučaj i uglavnom su počinioci otkrivani. Imali smo i prijeteća pisma koja su upućena papi i otkriveno je da su poslata iz internet kluba u Tuzli”, dodao je.

O tome kako se zaštititi na Facebooku je istakao: “Ne možete spriječiti nekoga da se predstavi kao vi. Imamo u zakonu definisano to, ali se odnosi na službene osobe. Međutim, možemo se obratiti Facebooku koji je velika kompanija. Ta društvena mreža ne dozvoljava ni nadimke i sigurno da nije dozvoljeno ni lažno predstavljanje, no ta procedura može potrajati duže vremena, ali se vrlo uspješno uklanjanju takve stranice”.

“Rizik je čovjek ne tehnologija. Sami sebi možemo pomoći da ne odajemo podatke koji nisu neophodni, na primjer kada popunjavate nešto imate one podatke sa zvjezdicom i one bez i to može pomoći”, dodao je.

Na pitanje koja vrsta napada je opasna je odgovorio: “Ako ste jedna kompanija koja većinu poslovanja zasniva online i dobijete napad na stranicu te za posljedicu imate prestanak rada stranice, tako možete izgubiti finansijski. Navešću i jedan primjer koji se desio prije 3, 4 mjeseca kada je jedna poprilično velika zdravstvena organizacija dobila napad kripto virusom i svi podaci pacijenata na stranici su bili zaključani i obično organiozovane grupe zaključavaju takve podatke i traže otkupninu. Kad govorimo o finansijskim podacima, na primjer krađa pinova, koriste se na ilegalnoj online kupovini i prodaji”.

Kazao je i kako su veoma opasne društvene mreže, i da kad se jednom nešto postavi na internet, povratka nema.

“Facebook ima bezbjedonosne postavke o tome ko može vidjeti određeni post, ali nemojte držati otvorene profile, i ograničavajte postove da mogu vidjeti samo prijatelji, a i unutar prijatelja možete napraviti grupe te se tako zaštititi”, naveo je Puharić.

(Izvor: N1)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.