Sarajevo

Pudarić zadovoljan što su se stekli uslovi za izbor rukovodstva FBiH

Želim da podsjetim sve delegate i poslanike koji će u četvrtak učestvovati u procesu kandidovanja i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, da pored Ustava FBiH, ovu materiju uređuje i Izborni zakon BiH

Slika

Aktuelni potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić, povodom najave konstitutivne sjednice novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i vanredne sjednice Predstavničkog doma, izražava zadovoljstvo što je parlamentarna većina uspjela osigurati neophodne preduslove za kandidovanje i izbor rukovodstva Federacije BiH u skladu s Ustavom i zakonom.

Sjednice dva parlamentarna doma zakazane su za 15. januar, a Pudarić u današjem saopćenju podsjeća da su među najavljenim tačkama dnevnog reda izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

– U skladu s amandmanom 42. na Ustav FBiH, izbor se vrši tako da, nakon što kandidati za ove funkcije dobiju podršku najmanje trećine delegata u svom nacionalnom klubu, prvo se Predstavnički pa zatim Dom naroda izjašnjavaju o prihvatanju zajedničke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.

Želim da podsjetim sve delegate i poslanike koji će u četvrtak učestvovati u procesu kandidovanja i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, da pored Ustava FBiH, ovu materiju uređuje i Izborni zakon BiH.

Ova ustavna materija razrađena je članovima 9.13 do 9.17. Izbornog zakona BiH, koji utvrđuju samu proceduru izbora -navodi se u saopćenju.

– Jasno je da je svaki prijedlog koji se ne sastoji od sva tri kandidata s Ustavom i zakonom propisanom podrškom u odgovarajućem klubu naroda neustavan i nezakonit – naveo je također potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.