Domaljevac

Pudarić uručio mehanizaciju za strojni prsten u Domaljevcu

Na taj način pomažemo povratnicima i općinama Domaljevac i Šamac, kao i poljoprivrednim proizvođačima iz drugih općina u mjeri u kojoj oni budu učestvovali i eventualnom formiranju buduće poljoprivredne zadruge u cilju podizanja poljoprivredne proizvodnje u Posavini – rekao je Pudarić

Slika

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić danas je ispred zgrade Općine Domaljevac prisustvao ceremoniji uručenja poljoprivrednih mašina i opreme za uspostavu strojnog poljoprivrednog prstena u Posavini. 

Tom prilikom, Pudarić je u izjavi za Fenu izrazio zadovoljstvo što je danas u općini Domaljevac završen projekt uz podršku agencije Odraz, koja je okupila Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe i Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te iz svojih sredstava osigurala mehanizaciju za strojni prsten u Domaljevcu. 

– To bi u velikoj mjeri trebalo sniziti troškove obrade zemljišta, sjetve i pripreme za sjetvu. Na taj način pomažemo povratnicima i općinama Domaljevac i Šamac, kao i poljoprivrednim proizvođačima iz drugih općina u mjeri u kojoj oni budu učestvovali i eventualnom formiranju buduće poljoprivredne zadruge u cilju podizanja poljoprivredne proizvodnje u Posavini – rekao je Pudarić. 

Današnjim činom, navodi, i država pokazuje da specifičnim oblikom podrške je spremna da podrži, ne samo deklarativno, nego i stvarno, poljoprivredu kao strateško opredjeljenje u razvoju BiH. 

 

– Ova mehanizacija je dokaz da je država spremna da to i na djelu pokaže. S druge strane strojni prsten sada dobiva i dodatnu dimenziju – nakon poplava može omogućiti ubrzaniji oporavak poljoprivrede na poplavljenom području Domaljevca – kazao je Pudarić.

Iako se očekivalo da se projekt završi prije 12 mjeseci, smatra da „možda i u tom produženju roka ima nekog dobra jer da je završen prije godinu ovo područje, na kojem je voda dostizala nivo preko dva metra, bilo bi potpuno uništeno“. 

Načelnik Općine Domaljevac Željko Josić za Fenu je istakao da je današnja primopredaja poljoprivrednih mašina i opreme ohrabrujući čin za poljoprivrednike odnosno područje koje je pretrpilo strahovito razaranje u poplavama. 

– Zadaća i misija ovog projekta je da se revitalizira poljoprivreda u povratničkom području, a nakon majskih poplava i da se revitalizira poljoprivreda u poplavljenom području u Posavini – kaže Josić. 

Projekt je, ističe, rezultat angažmana potpredsjednika Federacije Pudarića koji ga je prezentirao i Federalne vlade koja je osigurala sredstva, te poljoprivrednika učesnika projekta. 

– U ovoj fazi vrijednost mehanizacije iznosi 350.000 KM – kazao je načelnik Općine Domaljevac Željko Josić. 

Općinska uprava inzistira na obnovi poljskih nasipa kao jednom od temeljnih uvjeta revitalizacije poljoprivrede, te su po tom pitanju već održani radni sastanci s predstavnicima udruge poljoprivrednika i organizacijama kojima je općina Domaljevac uputila zamolbe za pomoć u obnovi poljskih nasipa i vodozaštitnih objekata u kompleksu poljoprivrednih polja uz rijeku Savu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.