Fojnica

Pudarić posjetio zavode za zbrinjavanje osoba s poteškoćama u razvoju "Bakovići" i "Drin"

Ocjenjuje da poseban problem predstavljaju upravo nagomilana dugovanja jer kantoni koji upućuju osobe u ove zavode ne isplaćuju redovno svoje obaveze

Slika

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić posjetio je danas zavode za zbrinjavanje osoba s poteškoćama u razvoju "Bakovići" i "Drin" u Fojnici kada se upoznao o situaciji u ovim ustanovama i problemima s kojima se suočavaju.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA Pudarić kazao osim s rukovodstvom zavoda razgovarao je i s nekoliko štićenika zavoda te je naglasio da otkako je 2008. godine Federacija BiH preuzela osnivačka prava rad institucija se unaprijedio, ali godine stagnacije razvoja i donekle propadanja ustanova ostavile su traga. 

– Sada se paralelno pokušavaju riješiti nagomilani problemi do 2008. godine i pri tome unaprijediti rad i primijeniti nove metode i standarde kada je u pitanju i prostor i rad sa štićenicima zavoda – pojašnjava Pudarić i dodaje da oba zavoda i dalje trebaju posebnu brigu resornog ministarstva, ali i Vlade Federacije BiH.

Ocjenjuje da poseban problem predstavljaju upravo nagomilana dugovanja jer kantoni koji upućuju osobe u ove zavode ne isplaćuju redovno svoje obaveze, a u isto vrijeme postoji realna potreba za uslugama koje zavod pruža osiguravajući štićenima život u skladu s njihovim mogućnostima.

Pudarić je danas posjetio i Franjevački samostan Duha Svetoga kada je razgovarao s gvardijanom fra Nikicom Vujicom o institucionalnoj sudbini muzeja jer je za Pudarića Franjevački samostan jedan od bisera sakralne arhitekture, ali i jedan od najznačajnijih čuvara kolektivnog pamćenja kroz svoju
 muzejsku zbirku i biblioteku.

– Naime, mogućnosti  ovog samostana, kada je u pitanju adekvatna stručna briga o zbirci i muzeju, iscrpljene su te je potrebno na institucionalan način i uz podršku šire društvene zajednice riješiti zakonski status muzejske zbirke koja ima izuzetan značaj – ocijenio je Pudarić.

Najavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da s ljudima koji su za to stručni pokuša pronaći način na koji bi samostanske zbirke bile adekvatno zbrinute.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.