Potpredsjednik FBiH

Pudarić posjetio poplavljena područja u općini Sanski Most

Slika

Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić posjetio je općinu Sanski Most i obišao dijelove koji su bili poplavljeni. Nakon  što se voda povukla  provode se  akcije čišćenja i procjena štete.Veliki broj stambenih i drugih objekat bio je pod vodom,  uništena je  putna infrastruktura kao i poljoprivredno zemljišta i usjevi na njima. Mještani naselja Karića i Aganovića sokak i Jezernice, koji su najviše  pogođeni nedavnim poplavama, informisali su Pudarića  o  posljedicama sa kojima su suočeni nakon što se voda povukla.

Obilazeći gradska naselja u Sanskom Mostu Pudarić je posjetio  i Hamdiju Aganovića. Voda je u njihovoj kući uništila sve što joj našlo na putu  U saniranju šteta, Hamdija se nada pomoći društva, ne očekuje mnogo jer zna da su brojni pretrpili i veće gubitke. U Jezernicama,  Pudarić je razgovarao sa Asimom Baltićem kojem  je bila potopljena  stolarska radnja.

Asim se nada da će i njemu kao i svima  koji su pretrpjeli štete od poplava, posebno obrtnicima, država pomoći da prebrode tešku situaciju.

Potpredsjednik FBIH Svetozar Pudarić je prilikom posjete kazao kako je Vlada Federacije spremna ponuditi program koji bi obuhvatio sve potrebe i različite vidove pomoći i podrške. Shodno razmjerama i trenutnim procjenama šteta, Vlada FBIH građanima ne može ponuditi financijsku pomoć jer ne raspolaže vlastitim sredstvima.

Vlada Federacije bi, prema riječima Pudarića, pružila podršku zapošljavanju i samozapošljavanju što bi bilo jamac izgradnje i obnove u poplavama stradalih kuća, ali i objekata obrtničke djelatnosti.