Kriminal u uredima predsjednika i potpredsjednika FBiH!

Pudarić pokrenuo krivične prijave, Kebo i Budimir šute!

Revizijsko izvješće za 2013. godinu je pokazalo brojne nezakonitosti u radu dvaju ureda, ureda predsjednika FBiH Živka Budimira i ureda potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe.

Slika

Iz ureda predsjednika FBiH Živka Budimira prošle godine je nestalo gotovine u iznosu od 37.438 KM , dok je iz ureda dopredsjednika FBiH Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića nestalo 24.748 KM.  

Revizijsko izvješće za 2013. godinu je pokazalo brojne nezakonitosti u radu dvaju ureda, te tako i da blagajničko poslovanje nije vršeno u skladu sa Zakonom o trezoru u FBiH i Uputstvu o blagajničkom poslovanju, što je imalo za posljedicu nastanak značajnog iznosa manjka gotovine u ukupnom iznosu od 62.186 KM.

Zanimljivo je spomenuti i da je novac namijenjen za reprezentaciju ureda predsjednika FBiH Živka Budimira i ureda potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe trošen bez pokrića.

“Ne može se potvrditi opravdanost dijela iskazanih izdataka za usluge reprezentacije u Uredu Predsjednika FBiH – 1101 (Ured predsjednika Živka Budimira) u iznosu 39.273 KM i u Uredu Potpredsjednika FBiH- 1102 (ured potpredsjednika Mirsada Kebe)u iznosu 48.645 KM, obzirom da se iz prezentirane dokumentacije nije mogao potvrditi namjenski utrošak proračunskih sredstava, odnosno da se sredstva koriste za potrebe obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti istih”, navodi se u revizijskom izvješću.

Revizori su konstatirali nepravilnosti i u trošenju goriva i korištenju službenih automobila. 

Revizijsko izvješće, također, navodi i da se ne može potvrditi opravdanost isplata naknada po osnovu zaključenih ugovora o djelu u Uredu Predsjednika FBiH  Živka Budimira u neto iznosu od 40.381 KM (bruto iznos 47.688 KM) iz razloga što se prije isplate nisu ovjeravali dostavljeni izvještaji o radu od strane ovlaštene osobe čime bi se potvrdilo da su ugovoreni poslovi izvršeni, a pojedini ugovori o djelu zaključivani su za obavljanje redovnih poslova definiranih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ureda Predsjednika FBiH. 

Iako se vodi disciplinski postupak koji je pokrenuo Svetozar Pudarić, ni nakon pola godine još nije bilo službenog izjašnjenja o ovom slučaju iz ureda predsjednika Živka Budimira, kao ni iz ureda potpredsjednika Mirsada Kebe. 

Neslužbeno, iz izvora nekada ranije bliskih Uredu predsjednika FBiH Živka Budimira,  saznajemo da se radi o uposleniku sklonom kockarskim igrama, kao i da su novci koji su “nestali” pripadali uredima predsjednika FBiH Živka Budimira i potpredsjednika FBiH Pudarića, dok oni koji su “pripadali” potpredsjedniku Kebi nisu “dirani” niti “otuđivani”. 

Također, iz istih izvora saznajemo da enorman broj ugovora o djelu koje, kako revizori tvrde, protuzakonito potpisuje predsjednik FBiH Živko Budimir uglavnom služe za financiranje izgradnje stranačke infrastrukture SPP-a na području FBiH, kao i financiranje određenih novinara i portala koji su zaduženi da vode određene stranačke i medijske aktivnosti po nalogu užeg rukovodstva Stranke pravde i povjerenja. 

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.