Mostar

Pudarić osudio paljenje ulaza na Partizansko spomen groblje

Korijen tog nasilja je strah, kao što je u korijenu svake mržnje strah; strah od toga da niste sposobni, strah od toga da niste poželjni, da samo u grupi možete postići nešto te da kao pojedinac nemate nikakve kvalitete

SlikaKomentirajući namjerno izazvani požar na Partizanskom spomen groblju u Mostaru i to na 69. obljetnicu oslobađanja Mostara od fašizma, potpredsjednik F BiH Svetozar Pudarić taj je događaj okarakterizirao kao stanje "zarobljene svijesti jednog dijela građana Mostara".

– U toj zarobljenoj svijesti nažalost žive i neki mladi ljudi širom BiH. Meni je njih žao jer oni žive u crnom, mračnom svijetu iz kojega ne vide izlaza pa se izražavaju isključivo nasiljem. Korijen tog nasilja je strah, kao što je u  korijenu svake mržnje strah; strah od toga da niste sposobni, strah od toga da niste poželjni, da samo u grupi možete postići nešto te da kao pojedinac nemate nikakve kvalitete – kazao je Pudarić, dodajući kako zbog toga mladima što prije treba pomoći da izađu iz tog stanja  zarobljene svijesti i postanu normalni građani ove zemlje.

Po riječima Dževada Saračevića, borci narodnooslobodilačkog rata i prošle su godine u Mostaru dočekani povicima i provociranjima.

– Mi znamo zašto smo došli ovdje, no ovo danas ispred ulaza na spomenik je stvarno necivilizacijski, nekulturno i izvan svake pameti- kazao je on. 

– Ja mogu da se naslažem s nekom opcijom ili nečijim mišljenjem i to je moja privatna stvar, ali sprječavati ljude da misle drugačije od mene ili se ponašaju drugačije od mene, to je stvano nedemokratski, ističe predsjednik Udruženja narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad Mirsad Hajdar, naglasivši pritom kako ne može shvatiti da ovo može biti Mostar i da je borce dočekala vatra.

Inače, iz Sarajeva su danas autobusima došla 124 boraca narodnooslobodilačkog rata. 

Podsjećamo, danas je ulaz na Partizanski spomenik u Mostaru blokiran s velikom zapaljenom gumom i preprekama od drva koji su zapaljeni neposredno prije dolaska Pudarića na groblje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.