Sarajevo

Pudarić o imenovanju dvoje sudija Ustavnog suda FBiH

Tek izborom Vesne Budimir i Mirjane Čučković, biće stvoreni uslovi za rješavanje spora o ustavnosti izbora sudije Edina Muminovića u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa – navodi Pudarić u izjavi upućenoj tim povodom.

Slika

Potvrđivanjem odluke o imenovanju dvoje sudija Ustavnog suda FBiH bio bi, što se tiče predsjednika FBiH, dva dopredsjednika i Federalnog parlamenta, okončan izbor sudija Ustavnog suda FBiH i time u potpunosti popunjen s troje sudija Bošnjaka, troje sudija Hrvata, dvoje sudija Srba i jednim sudijom koji ne pripada ni jednom od tri konstitutivna naroda, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića.

– Tek izborom Vesne Budimir i Mirjane Čučković, biće stvoreni uslovi za rješavanje spora o ustavnosti izbora sudije Edina Muminovića u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa – navodi Pudarić u izjavi upućenoj tim povodom. 

Podsjeća da je nesporno da je Muminović sudija Ustavnog suda FBiH, ali da su dopremijer Lijanović i predsjednik Budimir osporili ustavnost njegovog izbora za člana Vijeća za zaštitu vitalnog interesa. 

Pudarić, nadalje, ističe da se imenovanjem dvoje novih sudija stvaraju uvjeti da Ustavni sud FBiH može odlučiti o ovom pitanju, te da bi tek na taj način bio riješeno i pitanje nedostajućeg sudije Bošnjaka u Vijeću. 

– Ponosim se time što sam učinio sve što je bilo u mojoj nadležnosti da Ustavni sud FBiH bude potpun. Imenovanjem  Čučković, umjesto penzionisane  Ranke Cvijić u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa i rješavanjem statusa bošnjačkog člana u istom Vijeću, napokon bi se počeli rješavati brojni zahtjevi za zaštitu vitalnog interesa nagomilani proteklih godina – navodi Pudarić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.