Sarajevo

Pudarić i Nguyen o narušavanju izjave “Podrška uspostavljanju Instituta za studij međureligijskog dijaloga”

Nastavno –naučno vijeće Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, razmatrajući navedenu izjavu, usvojilo je zaključke kojim se narušava ranije postignuti dogovor i onemogućava provođenje aktivnosti iz izjave “Podrška uspostavljanju Instituta za studij međureligijskog dijaloga”.

Slika

Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić sastao se sa Khanh Nguyenom iz ambasade SAD-a u Sarajevu  kako bi razgovarali o narušavanju izjave “Podrška uspostavljanju Instituta za studij međureligijskog dijaloga” a kojim je bilo predviđeno da se jedan dio prostorija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu ustupi Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu za  potrebe organizovanja i rada Instituta.

Nažalost, Nastavno –naučno vijeće Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, razmatrajući navedenu izjavu, usvojilo je  zaključke kojim se narušava ranije postignuti dogovor i onemogućava provođenje aktivnosti iz izjave  “Podrška uspostavljanju Instituta za studij međureligijskog dijaloga”.

Pudarić i Nguyen  izrazili su zabrinutost zbog takvog čina te je ocijenjeno da se time nanosi ogromna  šteta dosadašnjim naporima da se pitanje povratka Pravoslavnog bogoslovoskog fakulteta u Sarajevo konačno počne rješavati.

Pudarić je izrazio podršku nastojanjima američke ambasade da se stvari vrate na ranije dogovoreno stanje.

Uvažavajući problem Ekonomskog fakulteta u rješavanju prostora koji je pored ostalog izazvan i činjenicom da još uvijek nije realizovan Protokol o izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu od 9.6. 2010. za šta djelimično odgovornim smatram i tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i trenutnog ministra finansija i trezora  BiH Nikolu Špirića, očito je da se ovim pitanjem mora pozabaviti i  rektorat Univerziteta u Sarajevu, zaključio je Pudarić.

Detaljnije informacije o potpisivanju dokumentu možete pronaći i na linku: http://vlada.ks.gov.ba/node/24885