Nermin Nikšić

Prvo prihvatiti AVNOJ-evske granice između BiH i Srbije, potvrđene od Badinterove komisije, pa tek onda razgovarati o korekcijama

Povodom različitih izjava članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije, u vezi sa “utvrđivanjem” granice između BiH i Srbije, u ime Socijaldemokratske partije BiH, te u interesu svih građana BiH, tražim od Predsjedništva BiH da jasno zauzme stav da ove države moraju prvo priznati međusobne AVNOJ-evske granice.

Badinterova komisija je utvrdila da su to međunarodne granice, u okviru kojih je BiH priznata kao suverena i nezavisna država, jednako kao i sve druge republike iz sastava bivše Jugoslavije.

Nikakvi drugi dogovori i pregovori o graničnoj liniji nisu mogući prije ovog prvog koraka.

Tek nakon što Srbija prizna AVNOJ-evske granice BiH i tek nakon što BiH prizna te iste granice Srbije, moguće je pregovarati o eventualnim izmjenama tako utvrđenih graničnih linija.

Očekujem od Predsjedništva BiH da u vezi sa ovim pitanjem zauzme jasan i nedvosmislen stav ili da ako to nisu u stanju uraditi, obustave sve aktivnosti u vezi razgraničenja dvije države, a naročito izmjena granice ili razmjene teritorija.

Ovo je pitanje koje može imati dalekosežne posljedice za cijeli region i ovdje ne smije biti nikakve površnosti i politikanstva.

Radi se o interesu svih građana, kako BiH, tako i Srbije, ali i drugih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Narušavanje granica prihvaćenih od Badinterove komisije, bez da se one prvobitno priznaju između država koje ih dijele, predstavlja opasan presedan za sve države nastale raspadom SFRJ i u tu zamku niko nema pravo upasti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.