Jasmin Imamović

Prvi i najvažniji korak demokratizacija SDP-a BIH

Sada smo jedina partija u BiH u kojoj je Statutom propisano da svi članovi SDP-a BiH biraju predsjednika SDP-a grada, odnosno općine, kantona, odnosno regije i predsjednika SDP-a BiH

Slika

Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (GO SDPBiH) je na današnjoj konstituirajućoj sjednici u Sarajevu za potpredsjednike stranke izabrao Zukana Heleza, Jasmina Imamovića, Lanu Prlić, Zekerijaha Osmića i Slavišu Šućura. 

Novi generalni sekretar SDP-a BiH je Irfan Čengić, a novi predsjednik Glavnog odbora Goran Ljubojević. 

Za potpredsjednike Glavnog odbora SDP-a izabrani su Rifat Delić, Segmedina Srna i Ivan Boban. 

Potpredsjednik SDP-a BiH Jasmin Imamović je kazao novinarima da je prvi i najvažniji korak demokratizacija SDP-a BiH. 

– Sada smo jedina partija u BiH u kojoj je Statutom propisano da svi članovi SDP-a BiH biraju predsjednika SDP-a grada, odnosno općine, kantona, odnosno regije i predsjednika SDP-a BiH. Nama predstoji dalje realizacija demokratskog zadatka dobivenog od Kongresa, jer delegati kongresa su jedini delegati u BiH koji su ovlast da oni biraju predsjednika prenijeli na narod, odnosno na ukupno članstvo – kazao je Imamović. 

Sada je to, dodao je on, "visoko postavljena letvica koju moramo preskočiti", vrlo brzo ažurirati evidenciju članstva SDP-a BiH, sastaviti biračke spiskove, oformiti izborne komisije i organizirati izbore za sve ove nivoe, sve prije redovnog kongresa i raditi mnogo na Statutu. 

Jer, ističe Imamović, demokratizacija partije ne ogleda se samo u načinu izbora predsjednika svih nivoa nego i u načinu sastavljanja lista, u pitanjima o kojima članstvo odlučuje referendumom. 

– Naša su mišljenja različita. Moje je mišljenje da polako treba prelaziti sa postojećeg predsjedničkog sistema na parlamentarni sistem, dakle jačati ulogu Glavnog odbora. Moje je mišljenje, ono za koje ću da se borim, da ne idemo ka monolitnosti, ka jedinstvu apsolutnom, nego da se naše jedinstvo zasniva na različitosti mišljenja – kazao je Imamović. 

Novoizabrana potpredsjednica SDP-a Lana Prlić je kazala novinarima da je to za nju iznimna čast "pogotovo biti najmlađa i jedina žena na toj poziciji".

– Sljedeći koraci su implementacija odluka donesenih na kongresu, između ostalog da se provede demokratizacija SDP-a i da se dovede do toga da bude najdemokratskija partija u BiH na principu jedan član jedan glas – kazala je Prlić.

Novoizabrani generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić je kazao novinarima da će njegov prvi korak biti implementacija onoga što je dogovoreno na kongresu „jedan čovjek-jedan glas“. 

– Prva partija koja će svim članovima pustiti da biraju novog predsjednika, organe, od općinske do kantonalne organizacije, do predsjednika SDP-a BiH – kazao je Čengić. 

Dodao je da je prvi korak napraviti reorganizaciju članstva, obići sve osnovne organizacije kako bi se pripremili za te izbore „jedan član-jedan glas“. 

– Moj mandat traje do redovnog kongresa, odnosno do provođenja izbora po sistemu jedan čovjek-jedan glas – kazao je Čengić. 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.