Ujedinjena ljevica

Prva zajednička sjednica Predsjedništva SDP Stari Grad i DF Stari Grad

Na osnovu odredbi Okvirnog plana zajedničkog djelovanja održana je Prva zajednička sjednica Predsjedništva SDP BiH Stari Grad Sarajevo i DF Stari Grad Sarajevo. Općinske organizacije dvije partije na ovaj su način započele operacionalizaciju odredbi iz Okvirnog plana zajedničkog djelovanja, a naglašeno je kako je bitno što implementacija počinje iz Starog Grada kao jedine općine u Kantonu Sarajevo u kojoj nacionalne stranke ne kontrolišu ni načelnika ni većinu u Općinskom vijeću.

Predsjednici Sanel Dragolovčanin (DF) i Malik Garibija (SDP) ističu kako se u Starom Gradu još na prošlim izborima pokazalo da građanske snage mogu donijeti prevagu, sve dok iskreno sarađuju i ne rade jedni protiv drugih.

U ovoj općini lijevi, građanski i nezavisni politički subjekti zajednički djeluju i sarađuju još od perioda prije lokalnih izbora. To je dalo odlične rezultate i ovo je logičan slijed događaja. Okvirni sporazum koji su za sada potpisali SDP i DF otvoren je, te je na sastanku naglašeno kako se svi prisutni nadaju da će i druge lijeve i građanske stranke potpisati ovu platformu. Međutim, iskazano je i kako prisutni ne pate od forme, te kako će uvijek tražiti načine da sarađuju sa onima koji dijele iste ili slične ciljeve.

Načini zajedničkog rada i djelovanja dogovoreni su na samoj sjednici, a ideja je da višeslojnim ispreplitanjem dođe do što čvršće i što kvalitetnije saradnje ove dvije partijske organizacije. Najavljene su zajedničke tematske sjednice organa DF-a i SDP-a Stari Grad, nastavak rada u zajedničkim sjednicama klubova vijećnika, zajedničke inicijative u Općinskom vijeću, itd.
Dogovoreno je i formiranje dva međupartijska radna tijela i to Zajedničkog radnog tijela predstavnika mjesnih odbora i savjeta mjesnih zajednica, te Zajedničkog radnog tijela predstavnika u općinskim komisijama. Radom ove dva radna tijela namjerava se povećati produktivnost i poboljšati protok informacija, s obzirom da upravo do ovih ljudi najbrže dolaze vijesti o konkretnim problemima u lokalnoj zajednici.

bdr

Jedan od zaključaka zajedničke sjednice je i da se u što skorijem periodu održi međustranačko savjetovanja koje bi uključivalo predstavnike općinskih organizacija svih drugih stranaka koje za sebe smatraju da pripadaju lijevom odnosno građanskom bloku. Ovakvi sastanci i saradnja već postoje u Starom Gradu ali sada postoji potreba da se oni formalizuju i podignu na jedan novi nivo. Ujedinjena ljevica je glavni prioritet, pa SDP Stari Grad i DF Stari Grad pozdravljaju svaki vid bilateralne, trilateralne i multilateralne kooperacije, čiji je krajnji cilj i ishod zajednički nastup, borba protiv aktuelne vlasti i aktuelnog socijalno-ekonomskog stanja u zemlji.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu