Inicijativa poslanika SDP BiH Denisa Bećirovića

Prva konkretna pobjeda antifašizma u postdejtonskoj Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

Na 31. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 15.6.2016. godine, poslanici su u okviru 16. tačke dnevnog reda glasali o Inicijativi poslanika SDP BiH dr. Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića. Tom prilikom su poslanici najvišeg zakonodavnog organa u državi Bosni i Hercegovini, u drugom krugu glasanja, izglasali prijedlog Inicijative koja podrazumijeva hitnu i konkretnu aktivnost gradonačelnika Ljube Bešlića i lokalnih organa vlasti u Gradu Mostaru s ciljem trajnog ukidanja imena ulica koje nose nazive osvjedočenih ustaških zločinaca.

SDP BiH javno poziva aktuelnog gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića da u najkraćem roku, bez odlaganja, uslovljavanja i opstruiranja ispoštuje usvojenu odluku najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Herecegovine. Pri tome, gradonačelnika Mostara pozivamo da u predstojećem neodložnom realiziranju ove odluke prestane iznositi netačne i nepotpune informacije, a pogotovo da ne daje sebi za pravo da izjednačava historijsku ulogu Titovih antifašista sa Pavelićevim fašistima i zločincima.  Titovi antifašisti su planetarno dokazani i priznati saveznici svjetske antifašističke koalicije i njihove zasluge u borbi za antifašizam i obnovu bosanskohercegovačke državnosti niko i nikada neće moći osporiti.

Za nastavak politike javnog afirmiranja i veličanja ustaških zločinaca na mostarskim ulicama glasali su poslanici HDZ-a dok su poslanici SDS-a bili suzdržani. Takvim glasanjem poslanici pojedinih stranaka su ostavili javni trag u parlamentarnoj prošlosti Bosne i Hercegovine kao predstavnici onih snaga koje žele da javno afirmiraju najcrnje ustaške zločince odgovorne za masovna stradanja Srba, Jevreja, Roma, kao i velikog broja antifašista Hrvata i Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu.

SDP BiH obavještava cjelokupnu domaću i međunarodnu javnost da je HDZ ovakvim glasanjem pokazao svoje pravo lice. Sada definitivno znamo da je HDZ Dragana Čovića inicijator, autor i najveći branitelj opstanka ulica koje nose imena ustaških zločinaca. Zbog toga, javno pozivamo HDZ BiH da objasni cjelokupnoj javnosti čime su to ustaški ministri i doglavnici zaslužili da table najvažnijih ulica u Mostaru nose njihova imena? Posebno ih pozivamo da objasne kako to da pored brojnih hrvatskih, bošnjačkih, srpskih i drugih antifašista oni afirmiraju fašiste Ante Pavelića.

Usvajanjem ove inicijative, prvi puta nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pobijedio je antifašizam. Parlament je odlučio da ustaškim fašistima i zločincima nije mjesto na tablama ulica Mostara. Mostarske ulice trebaju nositi imena ljudi koji trebaju biti pozitivan primjer mladima, a ne po sljedbenicima zločinačke ustaške ideologije.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.