Propao plan vlasti u FBiH za dodatnim siromašenjem penzionera

Socijaldemokratska partija BiH izražava zadvoljstvo što je odbačen predloženi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH, jer je riječ o lošem zakonu koji bi od budućih penzionera napravio penzionersku sirotinju.

Mi, iz SDP-a, od početka smo upozoravali kako je plan vlasti bio smanjiti penzije budućim penzionerima u odnosu na penzije koje bi imali prema trenutnom zakonu, a to je jučer za parlamentarnom govornicom potvrdio i premijer Fadil Novalić.

Amandman, kojim se povećavao iznos opšteg boda, zapravo je trebao osigurati da buduće penzije budu na nivou onih koje se ostvaruju sada.

Mi smo pokazali da znamo kako povećati penzije i to dva puta u tri godine i redovno ih isplaćivati, te nikada nećemo podržati prijedloge da se penzije smanjuju, što bi se desilo da je usvojen predloženi zakon.

Pozivamo koaliciju SDA – SBB i HDZ da ovako bitnu reformu ne lome preko koljena, te da iskoriste ovu situaciju da u jednoj demokratskoj proceduri dođemo do zakona koji će zaista osigurati punu stabilnost penzionog fonda, ali i dostojanstvene penzije za sve penzionere, kako sadašnje tako i buduće.

Dosadašnjim odnosom vlasti samo su produbljivane socijalne podjele u društvu i Vlada sada ima priliku da to ispravi, barem na primjeru penzionera.

Na reformi penzionog sistema ne smije biti podjela na vlast i opoziciju, jer će se ovaj Zakon odnositi na sve ljude podjednako.

Žalosno je što se vladajuća većina posvađala i na ovom pitanju. Još jednom su pokazali kako nemaju kapacitet ni za šta drugo osim za nastavak pljačkaške privatizacije i zaposjedanje fotelja u javnim preduzećima.

Svoju nesposobnost neka SDA i HDZ ne fakturišu SDP-u. Tvrdnje SDA kako je SDP u koaliciji sa HDZ, kao i istovremene tvrdnje HDZ kako je SDP u koalicji sa SDA,  najbolji su dokaz potpune pogubljenosti ovih političkih stranaka.

SDP je opozicija i SDA-u i HDZ-u. U koaliciji smo jedino sa narodom i građanima ove zemlje koju vlast na svakom ozbiljnijem zakonu želi dodatno osiromašiti, podijeliti i poniziti.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.