Magazinović mladim političarima:

Pronađite sličnosti i okupite se oko njih

Tema prvog okupljanja nove generacije Škole za političke studije bila je „Kultura dijaloga u BiH“, a Magazinović je u okviru teme govorio o dijalogu unutar političkih stranaka, ali i odnosima i dijalogu između različitih političkih stranaka

SlikaPoslanik u Predstavničkom domu PSBiH i član Predsjedništa SDP BiH Saša Magazinović bio je jedan od predavača na upravo završenom prvom modulu Škole za političke studije Vijeća Evrope čiji su polaznici mladi političari iz svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnici medija i nevladinih organizacija.

Tema prvog okupljanja nove generacije Škole za političke studije bila je „Kultura dijaloga u BiH“, a Magazinović je u okviru teme govorio o dijalogu unutar političkih stranaka, ali i odnosima i dijalogu između različitih političkih stranaka.

Tom prilikom istakao je da danas povjerenje između stranaka i njihovih predstavnika, generalno govoreći, gotovo da uopšte ne postoji. Ključni događaj koji je doveo do situacije koju danas imamo je pad „Aprilskog paketa“ amandmana na Ustav BiH iz 2006-te godine, kada je ubijena šansa da BiH postane funkcionalna država sposobna da ispunjava obaveze prema svojim građanima, ali i prema EU i NATO-u, a od tada se bilježi negativni trend i kada je u pitanju politički dijalog u BiH.

Magazinović je istakao da novu evropsku inicijativu u BiH vidi kao veliku priliku, te dodao da je izgradnja povjerenja između svih onih koji učestvuju u procesu EU integracija ključni faktor uspjeha ove inicijative.

Obraćajući se mladim polaznicima političke škole, Magazinović je istakao da se nada da će biti u pravu sa procjenom da će polaznici ove generacije Škole za političke studije Vijeća Evrope biti političari koji će u poslu koji rade davati svoj maksimum, te na taj način biti ona snaga koja će pokazati da kreirana javna percepcija „da su svi isti“ jednostavno nije tačna. Pozvao ih je da budu ljudi koji će popraviti imidž politike i političara u BiH koji je često i opravdano loš jer je evidentno da se današnja politika i političari između ostaloga u nedopustivo velikoj mjeri služe populizmom, dok je istovremeno evidentan površan pristup mnogim važnim temama što sve zajedno ne može dati rezultate koje javnost očekuje.

Govoreći od potrebi dijaloga u Bosni i Hercegovini on ih je pozvao da bez obzira na međusobne razlike pokažu spremnost i htijenje da pronalaze sličnosti, insistiraju na njima i zajedno rade na projektima čija je implementacija interes svih građana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.