Promoviran roman Jasmina Imamovića Ljetopis o kralju Tvrtku

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” književnika i aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića predstavljen je sinoć u Brčkom u organizaciji BZK “Preporod” BiH i BZK “Preporod” Brčko u okviru manifestacije “Dani bosanske pismenosti”.

Uz autora, o romanu su govorili povjesničar i predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča te redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BZK “Preporod” BiH Sanjin Kodrić. U muzičkom dijelu programa nastupile su pijanistica Dženana Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić.

U osvrtu na Imamovićev roman, Čiča je kazao da je Jasmin Imamović na izuzetan način napisao priču o prvom i najvećem bosanskom kralju i stanju u srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća.

“Roman obiluje povijesnim činjenicama iz originalnih izvora. Čitajući djelo počeo sam sebe kao povjesničara preispitivati da li sam na određene događaje gledao sa pravog aspekta i da li sam razumio povijest na pravi način. Autor je, mada nije povjesničar, itekako znao koristiti i razumjeti povijesne izvore te oslanjajući se na njih priču romana učiniti uvjerljivom i bliskom čitaocu”, ocijenio je Čiča.

Za Sanjina Kodrića je Imamovićev roman jedna vrsta hibrida između novohistorijskog i historijskog romana.

“Autor se u nekim segmentima romana poigrava sa povijesnom stvarnošću, naročito kada je riječ o ličnom, privatnom, ljudskom aspektu Tvrtkova života. Riječ je o romanu koji se u tematskom smislu bavi životom i misijom prvog bosanskog kralja, od trenutka kada on postaje vladar Bosne do trenutka odaska njegova učitelja, hroničara i pripovjedača romana dijaka Hotjena. Ovo je knjiga koja na način singedohe, odnosno metonimije govori uopće o povijesti Bosne i vremenu kada je ona bila najznačajnija država u ovom dijelu Evrope, kada je bila zemlja koja najviše korespondira sa onim što su naši snovi o Bosni i o tome kakva bi ona nekada mogla postati”, naveo je Kodrić.

Autor romana Jasmin Imamović navodi da je romanom “Ljetopis o kralju Tvrtku” želio odati počast zlatnom dobu bosanske prošlosti i prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

“Tvrtko je ličnost koja spaja, što je veoma važno isticati u vremenu u kojem živimo. Istovremeno, Tvrtkovo doba u prošlosti Bosne zasigurno je jedno od razdoblja u kojem je Bosna doživjela prosperitet. To vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe pokušao sam pretočiti u romanesknu formu i na taj način ga približiti čitalačkoj publici”, istakao je Imamović.

“Ljetopis o kralju Tvrtku” šesti je Imamovićev roman, a osim romana objavljivao je kratke eseje, kratke priče i radio drame. Kao pravnik Imamović je objavio tri knjige i više radova u eminentnim naučnim i stručnim časopisima. Imamović je osnivač umjetničkog festivala Kaleidoskop, Književnih susreta Cum grano salis, nagrade “Meša Selimović”, te inicijator ideje za podizanje prvog spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Tuzli 2012. godine.

Fena