Promoviran roman Jasmina Imamovića Ljetopis o kralju Tvrtku

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” književnika i aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića predstavljen je sinoć u Brčkom u organizaciji BZK “Preporod” BiH i BZK “Preporod” Brčko u okviru manifestacije “Dani bosanske pismenosti”.

Uz autora, o romanu su govorili povjesničar i predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča te redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BZK “Preporod” BiH Sanjin Kodrić. U muzičkom dijelu programa nastupile su pijanistica Dženana Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić.

U osvrtu na Imamovićev roman, Čiča je kazao da je Jasmin Imamović na izuzetan način napisao priču o prvom i najvećem bosanskom kralju i stanju u srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća.

“Roman obiluje povijesnim činjenicama iz originalnih izvora. Čitajući djelo počeo sam sebe kao povjesničara preispitivati da li sam na određene događaje gledao sa pravog aspekta i da li sam razumio povijest na pravi način. Autor je, mada nije povjesničar, itekako znao koristiti i razumjeti povijesne izvore te oslanjajući se na njih priču romana učiniti uvjerljivom i bliskom čitaocu”, ocijenio je Čiča.

Za Sanjina Kodrića je Imamovićev roman jedna vrsta hibrida između novohistorijskog i historijskog romana.

“Autor se u nekim segmentima romana poigrava sa povijesnom stvarnošću, naročito kada je riječ o ličnom, privatnom, ljudskom aspektu Tvrtkova života. Riječ je o romanu koji se u tematskom smislu bavi životom i misijom prvog bosanskog kralja, od trenutka kada on postaje vladar Bosne do trenutka odaska njegova učitelja, hroničara i pripovjedača romana dijaka Hotjena. Ovo je knjiga koja na način singedohe, odnosno metonimije govori uopće o povijesti Bosne i vremenu kada je ona bila najznačajnija država u ovom dijelu Evrope, kada je bila zemlja koja najviše korespondira sa onim što su naši snovi o Bosni i o tome kakva bi ona nekada mogla postati”, naveo je Kodrić.

Autor romana Jasmin Imamović navodi da je romanom “Ljetopis o kralju Tvrtku” želio odati počast zlatnom dobu bosanske prošlosti i prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

“Tvrtko je ličnost koja spaja, što je veoma važno isticati u vremenu u kojem živimo. Istovremeno, Tvrtkovo doba u prošlosti Bosne zasigurno je jedno od razdoblja u kojem je Bosna doživjela prosperitet. To vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe pokušao sam pretočiti u romanesknu formu i na taj način ga približiti čitalačkoj publici”, istakao je Imamović.

“Ljetopis o kralju Tvrtku” šesti je Imamovićev roman, a osim romana objavljivao je kratke eseje, kratke priče i radio drame. Kao pravnik Imamović je objavio tri knjige i više radova u eminentnim naučnim i stručnim časopisima. Imamović je osnivač umjetničkog festivala Kaleidoskop, Književnih susreta Cum grano salis, nagrade “Meša Selimović”, te inicijator ideje za podizanje prvog spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Tuzli 2012. godine.

Fena


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu