Forum žena SDP BiH

Promocija jednakosti i važnost prevencije za zdravlje!

U vremenu ograničenom aktivnostima zbog pandemije, FOŽ SDP BIH je u subotu, 12.09.2020. godine održao uspješnu aktivnost u kojoj je realizirao Uličnu akciju podjele letaka i Okrugli sto sa dvije teme: Jednakost i Prevencijom do zdravlja.

U ovim događajima učestvovalo je pedesetak članica FOŽ SDP-a iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Predsjednica FOŽ SDP BiH Azra Okić je moderirala diskusiju na Okruglom stolu, na kome se obratila i potpredsjednica FOŽ SDP BIH Ifeta Ćesir Škoro, autorica projekta uz pomoć FLI-ja, kao i uvodničarke Besima Borić, članica koordinacionog tijela FOŽ SDP BiH na temu Jednakost i dr Majda Imamović na  temu Prevencijom do zdravlja – HPV.

U uvodnom izlaganju i diskusiji vezanoj za promociju Jednakosti koju smo po prvi put uspjele ugraditi u Pravilnik o kriterijima za lokalne izbore, a u skladu sa programskim političkim opredjeljenjem SDP BIH o ravnopravnosti  žena i muškaraca, istaknuto je veliko dostignuće SDP-a u ovoj oblasti, ali i istaknuti i problemi u primjeni ovog kriterija. Sa tim u vezi doneseni su zaključci koji će biti proslijeđeni organima SDP BIH kao i organizacijama na nižim nivoima.

U prezentaciji druge teme „ Prevencijom do zdravlja – HPV“, doktorica Majda Imamović istakla je da je uzrok raka grlića maternice infekcija HPV-om i da bi imunizacija bila najsigurniji i najefikasniji način zaustavljanja oboljenja i da prevencija raka grlića materinice – besplatne vakcinacije djevojčica i dječaka koji završavaju osnovno obrazovanje, kao i uspostavljanje javnih poziva za sve žene dobi od 20 do 65 godina da obave redovan ginekološki pregled i papa test svake 3 godine, sigurno spašava život.

Obje aktivnosti su zaokružene jednoglasno usvojenim zaključcima:

ZAKLJUČCIJednakost:

  1. Svjesne smo da primjena Pravilnika SDP BIH o kandidiranju za lokalne izbore, u dijelu koji se odnosi na član 13, (imati ravnomjerno zastupljene muškarce i žene, 50% : 50%) nije u potpunosti ispoštovana na listama za izbore 2020. Iz različitih razloga.

Očekujemo da Kadrovska komisija SDP BiH napravi analizu primjene ovog kriterija, kao i primjene nacionalne zastupljenosti kandidata i kandidatkinja na listama, kao i poštivanju ostalih kriterija u skladu sa Pravilnikom i Statutom SDP BIH;

  1. Očekujemo da u kampanji za lokalne izbore naši kandidati i kandidatkinje, kao i ostali zvaničnici SDP BiH afirmišu kriterij ravnopravnosti i ravnomjerne zastupljenosti kao izraz naše političke opredijeljenosti i vrijednosti, pogotovo imajući na umu da je među stanovništvom, a i među glasačkim tijelom više od 50% žena, a na čije glasove računamo;
  2. Nakon analize i priprema i realizacije izborne kampanje koja će uslijediti nakon izbora, tražićemo i aktivno se uključiti u kreiranje aktivnosti koje će dovesti do poštivanja kriterija, veće zastupljenosti žena, osoba različite nacionalne pripadnosti i sl. Ne može nam kao isprika služiti da nemamo dovoljno kvalitetnih žena i drugih kadrova;
  3. U susret budućem redovnom Kongresu, kad god se on dogodi, FOŽ SDP se obavezuje da, u skladu sa svojom programskom zadaćom resursnog centra, pripremi izmjene Statuta SDP BIH u skladu sa programskim opredjeljenjima o ravnomjernoj i ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena u organima stranke, kandidatskim listama i svim oblicima djelovanja SDP BIH;
  4. U svim GO/OO FOŽ SDP BiH nakon izbora napraviti analize o zastupljenosti žena i na listama kao i među izabranima, sa ciljem kreiranja aktivnosti koje će obezbijediti veće učešće žena u aktivnostima SDP BiH i njihovo aktivno uključivanje u politiku, i posljedično veći broj izabranih zastupnica.

ZAKLJUČCI – Prevencijom do zdravlja – HPV:

  1. FOŽ SDP BiH upućuje zahtjev prema našim zastupnicama/zastupnicima da u Skupštinama/Parlamentima pokrenu inicijativu za uvođenje u Kalendar vakcina i vakcinu protiv HPV-a, a u cilju prevencije karcinoma grlića maternice i to, besplatno za sve adolescentice i adolescente i da pokrenu inicijativu za uvođenje nacionalnog programa ranog otkrivanja ginekoloških oboljenja;
  2. FOŽ SDP BiH će, u narednom periodu, pokrenuti kampanju podizanja svijesti kod žena o značaju ove vakcine, kao i značaju redovnog odlaska na preventivne ginekološke preglede.

 

 

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu