Saša Magazinović za Oslobođenje

Promjene se moraju desiti

Za partnere želimo progresivne građanski opredijeljene političke snage, kaže Saša Magazinović, nosilac liste SDP-a BiH za Predstavnički dom PSBiH
Može li doći do promjene političke atmosfere ili će se i nakon 7. oktobra istrajavati na dosadašnjim politikama?

Promjene se moraju desiti. Svako ko je bh patriota će glasati za promjene. Samo neprijatelji naše domovine Bosne i Hercegovine se mogu boriti da ostane sve po starom. Samo dušmani ove zemlje mogu tražiti da ostanu oni čiji su rezultat vladanja kriminal, korupcija, nezaposlenost, etničke tenzije, politička neodgovornost. Budući da sam ubjeđen da u BiH ima više onih koji i sebi i državi misle dobro, ubjeđen sam u promjene.

Politička scena

Istina je da mnoge stranke sebe predstavljaju kao promjenu. Puno je tu malih i regionalnih stranaka. Nikad, nigdje i niko nije uspio biti reformator sa nekoliko poslanika u kantonalnoj skupštini, a mi svjedočimo da se veliki broj stranaka upravo bori za to. Kada su u pitanju promjene u državi, to je nažalost, bačen glas. Promjena u BiH može napraviti samo velika multietnička organizacija koja jednako djeluje u Grudama, Banjoj Luci, Zenici… Osjećam iskreno zadovoljstvo što pripadam takvoj političkoj stranci, odnosno što sam kandidat SDP-a.
Kako očekivati da se CIK BiH pozabavi krađom glasova i kupovinom posmatrača, kad se njegovi članovi u jeku kampanje međusobno svađaju?

Ne generalizirajući i ne ocjenjujući negativnim rad svih članova CIK-a, ipak moram reći da je ova institucija u dubokoj krizi. Katastrofalni međuljudski odnosi, intrige, podmetanja, nerad, pretvaranje ove institucije koja bi u tehničkom smislu trebala provoditi izborni proces u političku arenu zaista mora biti zaustavljeno. Evidentno je narušeno povjerenje u CIK, pa samim tim i u izborni proces i to se mora popravljati odmah poslije izbora. Način postoji. Nadam se da su u CIK-u svjesni svoje odgovornosti i kolektivne i pojedinačne. Prevažan posao je na ovoj instituciji da bi se svako malo pojavljivali u nekoj aferi.

Koliko uplitanje zvaničnika Zagreba i Beograda može uticati na rezultate izbora u našoj zemlji?

Beograd, Zagreb, Ankara, ali i neki drugi sa nepoštovanjem tretiraju Bosnu i Hercegovinu i tretiraju nas na vrlo nepristojan način. Ako znamo da se još uvijek vodi debata o tome da li je uplitanje iz inostranstva uticalo na rezultat predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, onda je odgovor na pitanje vezano za BiH više nego jasan. Između ostaloga zbog toga, ali i priprema za predizborne krađe veći broj političkih stranaka se bolje nego ikada priprema da to spriječi.

Vraćanje dostojanstva

Ovo o čemu razgovaramo je posljedica podaničke politike koja se vodi, prije svega u Predsjedništvu BiH. Zato naša zemlja treba promjenu u ovoj instituciji, treba čovjeka koji će graditi korektne odnose sa svim zemljama, ali i odlučno se suprotstaviti svakom pokusaju upravljanju državom Bosnom i Hercegovinom iz glavnih gradova drugih država. Denis Bećirović je definitivno čovjek koji može uraditi taj posao za Bosnu i Hercegovinu, a za nekoliko dana će te po veličini pobjede vidjeti u kojoj mjeri njegova politika vraćanja dostojanstva i ljudima i državi uživa povjerenje.

Ukoliko SDP dobije povjerenje građana, ko su poželjni partneri i je li već sada izvjesno da nijedna stranka neće biti nadmoćna?

Jedino što je već sada izvjesno je nadmoćna pobjeda Denisa Bećirovića i povratak SDP-a u velikom stilu. Sa kim ćemo formirati vlast zavisiće prvenstveno od rezultata izbora. Javnosti je poznato da mi za partnere želimo progresivne građanski opredijeljene političke snage. To je naša iskrena želja i nadamo se da će postojati kapacitet za to. Mi ne krijemo da želimo formirati novu vlast na potpuno drugačijim principima, odnosno na dogovoru o ključnim reformskim zakonskim aktima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.