Nikšić

Projekti obnove kuća, škola i zdravstvenih ustanova su već počeli

Nikšić je kazao da je žalosno da su, kada je riječ o poplavljenjim područjima, izgubljena u jalovim raspravama u Federalnom parlamentu čak dva mjeseca, a sada ti isti ljudi, kaže Nikšić, koji su očito zloupotrijebili najveću prirodnu nesreću u historiji BiH i patnje građana, optužuju Vladu za sporost.

Slika

Jako je bitno da Fond za pomoć područjima stradalim u prirodnoj nesreći profunkcioniše u što kraćem roku – kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

– Vlada i ja ulažemo velike napore da Fond profunkcioniše što prije i već sutra ćemo imati prvu sjednicu Upravnog odbora – dodao je premijer.

Zanimljivo je da je u anketi jednog od najposjećenijih internet portala u BiH Vijesti.ba na pitanje: „Ko je bio najuspješniji premijer FBiH od osnivanja ovog tijela do danas", Nermin Nikšić, aktuelni premijer FBiH osvoio je najvećih broj glasova. Sa 34,11 posto, Nikšić je osvoio više glasova nego svih sedam premijera prije njega ukupno, piše NAP.

Nikšić je kazao da je žalosno da su, kada je riječ o poplavljenjim područjima, izgubljena u jalovim raspravama u Federalnom parlamentu čak dva mjeseca, a sada ti isti ljudi, kaže Nikšić, koji su očito zloupotrijebili najveću prirodnu nesreću u historiji BiH i patnje građana, optužuju Vladu za sporost.  

– Unatoč tome, projekti obnove već su počeli na brojnim mjestima u FBiH i u narednim sedmicama bićemo svjedoci njihovog dodatnog intenziviranja – rekao je Nikšić.

– Različite institucije FBiH, od ministarstava, fondova, agencija ili direkcija u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima već rade poslove na obnovi kuća, školskih ili zdravstvenih objekata, ali i druge mjere koje za cilj imaju pomoć građanima ali i privredi. Tu je posebno bitno naglasiti dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama. Primjer je, recimo, saradnja UNDP-a i Fonda za zaštitu okoliša FBiH gdje će se nekih 9 miliona KM zajedničkih sredstava uložiti u obnovu obdaništa, osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja i ti poslovi su već počeli i Vlada im je dala punu podršku – dodao je on.

Kada je riječ o sredstvima s namjenskog donatorskog računa FBiH, ona će, kazao je Nikšić, postati operativna kada se u potpunosti formira Fond.

– Svaka marka će doći do onih kojima je potrebna i uradit ćemo sve da spriječimo zloupotrebe, te da donatori znaju gdje i kako utrošen novac. Međutim, Vlada ima i druga sredstva koja u saradnji sa općinama i kantonima uveliko ulaže na terenu već od maja i činimo sve da sredstva sa kojim raspolažemo, usmjerimo prema nastradalim područjima te da ona budu dostupna onima kojima su najpotrebnija – upozorio je Nikšić.

Ono što je trenutno objektivan problem u FBiH, kaže premijer, su nove lokacije za izgradnju kuća koje su stradale u klizištima.

– Koristim priliku da i na ovaj način pozovem opštine da što prije, u skladu sa novim zakonima, osiguraju zamjenske lokacije, jer to sada mogu uraditi bez plaćanja bilo kavih naknada ili taksi, kako bi se moglo pristupiti izgradnji novih objekata. Bez rješavanja pitanja zamljišta i lokacija gradnja nije moguća i to se mora razriješiti što je brže moguće, koliko god to realno bio težak posao – poručio je Nikšić, piše NAP.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.