Press konferencija KO SDP Mostar

Projekat mostarskog kolektora izvodi se traljavo i netransparentno

Predstavnici mostarskog SDP-a su na pres-konferenciji u četvrtak iznijeli niz optužbi na račun gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića i nadležnih gradskih službi, u vezi sa projektom izgradnje kolektora i pročistača otpadnih voda, u okviru kojeg se već godinama izvode građevinski radovi u gradskoj zoni.

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH i Skupštini HNK, Aner Žuljević rekao je da Grad Mostar, u nedostatku Gradskog vijeća, realizuje vjerovatno najveći projekat u historiji grada, koji vrijedi nekih 50-ak miliona KM. „Ono što građani Grada Mostara i svi mi zajedno svakodnevno možemo vidjeti jeste da se taj projekat izvodi vrlo traljavo i netransparentno“, ustvrdio je Žuljević.

On je kazao kako se očekuje od gradskih službi i gradonačelnika Mostara da intenzivnije komuniciraju sa građanima, ustvrdivši i da nema nikakve kontrole nad realizacijom tog projekta.

Prema njegovim riječima, dokumenti na zvaničnoj web-stranici Grada Mostara govore da je bilo predviđeno da se sve završi krajem 2016. godine, što pokazuje da su gotovo sve aktivnosti u okviru tog projekta „značajno probijene“.

Žuljević se osvrnuo i na stanje saobraćaja u gradu, zbog izvođenja radova, te je kazao da dionice po gradu – po završetku radova – ne zadovoljavaju „elementarne uslove puštanja u saobraćaj“, a alternativne trase „više liče na gudure, nego na ozbiljnu cestu“.

U SDP-u raspolažu informacijom da se razmatra i povećanje cijene vode, s obzirom na to da je značajan dio sredstava za projekat obezbjeđen kao kredit.

„Tako da tražimo od gradonačelnika da nam vrlo jasno prezentuje na zvaničnoj web-stranici dinamiku kreditnih obaveza, na koji način će se te kreditne obaveze u narednom periodu finansirati i da li postoji namjera gradonačelnika, odnosno nadležnih službi, da izvrši korekciju cijena, po kojoj zakonskoj osnovi i o kojem iznosu se tu radi, s obzirom da u dokumentaciji koju smo mi našli na zvaničnoj internet-stranici se nalazi promjena tarifnika koji je planirano da se vrši korekcija te cijene?“, rekao je Žuljević.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Edin Zagorčić je podsjetio da su mostarski ogranci SDP-a i DF-a uputili otvoreno pismo visokom ptredstavniku Valentinu Inzku, te ambasadorima EU i SAD u BiH, Lars Gunnaru Wigemarku i Maureen Cormack, u kojem traže ponovno pokretanje pregovora o Mostaru – organizacijom sastanka na način da se sjedi dok se ne potigne dogovor, dok se ne iznađe rješenje za Mostar.

Zagorčić se osvrnuo i na raspravu o Mostaru u Vijeću Evrope. „Raduje nas činjenica da su na tragu naših promišljanja u smislu da se situacija u Mostaru ne može vezati za izmjene Izbornog zakona BiH“, rekao je uz ostalo Zagorčić.

Starmo.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.