Projekat mapiranja, saniranja i prevencije divljih deponija

Na prijedlog naše sugrađanke, Melide Kovačević, članice Općinskog odbora SDP BiH Žepče i društvene aktivistkinje u oblasti zaštite prirode, Klub SDP-a u OV Žepče je predao inicijativu da JP“Komunalno“ Žepče zajedno sa svim stanovnicima općine Žepče pokrene kampanju mapiranja i čišćenja divljih deponija.

Opće je poznato da na području općine Žepče imamo ogromnu količinu diviljih deponija koje zagađuju prirodu i zdravlje naših sugrađana, a shodno tome predlažemo da JP“Komunalno“ Žepče za početak uz pomoć modifikacije City Hub aplikacije ili neke druge slične aplikacije uz pomoć građana i google maps mogućnosti izvrši mapiranje divljih deponija.

Nakon mapiranja neophodno je izraditi zajedničku strategiju i pokrenuti kampanju čišćenja istih u kojoj bi zajednički učestvovali uposlenici JP“Komunalno“ Žepče, građani, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u općini Žepče i svih drugi zainteresovani pojedinci, udruženja i privrednici.

Paralelno sa mapiranjem, strategijom čišćenje neophodno je raditi i na realizaciji projekta „eko građanin“ ili „eko patrola“ kao oblik prevencije, zaštite i kažnjavanja neodgovornih pojedinaca, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Iskreno se nadam da će ovaj projekat JP“Komunalno“ Žepče, Općina Žepče kao i OV Žepče prepoznati kao nužnost, a građani se odazvati u punom kapacitetu jer samo zajedno možemo učiniti sredinu u kojoj živimo ljepšom i zdravijom.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu