Mirko Pejanović

Program SDP-a sadrži dugoročno vrijedna načela za razvoj BiH

Danas je u Sarajevu održana sjednica Savjeta za razvoj SDP BiH, na kojoj su uvodničari bili Mirko Pejanović i Edhem Muftić

Slika

Mirko Pejanović, član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, naglašavajući da stranački program iz 2005. godine sadrži dugoročno vrijedna načela što mogu biti osnova za inovacije u praktično-političkom djelovanju, prijedloge za te inovacije fokusira na pitanja razvoja državnosti BiH, povećanja proizvodne moći bh. društva i odnosa prema parlamentarnoj demokratiji.

"Pri tome imamo u vidu da je razvoj državnosti u zastoju i da se čak ispoljavaju, osim ekonomskih teškoća, određene političke snage koje idu ka tome da se zagovara disolucija države BiH, odnosno njena destrukcija. Ono što bi moglo da bude za sve stranke, koje zagovaraju demokratski razvoj države BiH i njen integritet i nedjeljivost, to je ubrzanje integracija u EU i ujedinjavanje stranaka koje to žele na projektu ‘Evropska BiH’", izjavio je Pejanović na današnjoj sjednici SDP-ovog Savjeta za razvoj, održanoj u Sarajevu.

Projekt šire, po mogućnosti predizborne koalicije, u kontekstu evropskog puta BiH, otupio bi oštricu nacionalističkih političkih ambicija koje zagovaraju čak i disoluciju zemlje, smatra Pejanović.

Povećanje proizvodne moći bh. društva on između ostalog vidi u novom odnosu prema privatizaciji, koju treba okončati, kako naglašava, te formirati fondove za podršku malom i srednjem biznisu, a naročito za podršku poduzetništvu mladih ljudi.

Također treba više ulagati u nauku i obrazovanje i uvesti dinamičniji odnos prema stavljanju bh. prirodnih i drugih bogatstava u funkciju razvoja putem odgovarajućih koncesionih ugovora, mišljenje je Mirka Pejnovića. 

Edhem Muftić, također član Glavnog odbora SDP-a, smatra da i sadašnji SDP-ov program sadrži dobre i pozitivne smjernice, ali da se ne provodi dosljedno u praksi te da ga eventualno treba sažeti, "izvršiti redakciju", u saglasnosti s ekspertima.

Muftić podržava Pejanovićev zamišljeni projekt šire, opće koalicije za evropski projekt BiH, a kritički se osvrće na dosadašnje "neprirodne koalicije na vlasti" u koje je, kako kaže, ulazio SDP.

Muftić dodaje da se to dešavalo dijelom i zbog složenosti dejtonske strukture zemlje te drugih, nepovoljnih  elemenata, na njenoj političkoj sceni.

Pejanović i Muftić bili su uvodničari o temi "Inovacije Programa SDP-a BiH – teorijske osnove i principi u praksi", na današnjoj sjednici stranačkog Savjeta za razvoj.

Pejanović je naglasio da će prijedloge razmatrati najviša stranačka tijela i da je cilj – konkretnije, operacionalnije i uspješnije provođenje stranačkog programa.

Program iz 2005. godine odobren je na stranačkoj Konvenciji.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.