Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić objasnio da je nova Vlada FBiH legitimno izabrana

Stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić komentirao je intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u svrhu formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao i reakcije dijela javnosti na ovu intervenciju.

“Burno je ovih dana bilo na BH političkoj sceni, posebno u Federaciji BiH. U javni prostor plasirane su do sada, koliko je meni poznato dvije rijetko upotrebljavane riječi-“izdajnici” i “oktroirana vlada”.

Ko su izdajnici? Izdajnicima se nazivaju pripadnici političkih stranaka koje su ušle u postizbornu koaliciju, političko partnerstvo, kako god, sa HDZ i SNSD. U takvim koalicijama dugo vremena bile su i druge stranke (npr. SDA), pa njihovi članovi nisu, bar ne javno, nazivani izdajnicima. Koga su izdali navedeni izdajnici? Državu, narod, partiju…? Da li radnje njihove izdaje imaju obilježje krivičnog djela, da li se ta izdaja može tretirati kao antipolitika, antimoral, ili je moguće u sferi metafizičkog.

Korisnici ove kvalifikacije, a posebno njihovi mentori BH javnosti bi trebali preciznije objasniti, koga ili šta su izdali dotični izdajnici i sta je čin njihove izdaje.

Oktroiranom vladom naziva se novoimenovana Vlada Federacije BiH, koja je imenovana po osnovu nametnutih odluka Visokog predstavnika kojima je izmijenjen Ustav Federacije BiH. Dakle, Vlada nije oktroirana, oktroiranim možemo nazvati odluke Visokog predstavnika. Pri tome se zaboravlja da je ranije Visoki predstavnik, poslije Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, nametnutim odlukama značajno izmijenio Ustav Federacije BiH, pa su po prezentiranoj logici i ranije Vlade Federacije BiH oktroirane.
A, šta u BiH, nije oktroirano. De facto, oktroiran nam je Ustav (Aneks 4 Dejtonskog sporazuma), pa nadalje.

Legitimno je da se političke stranke bore za vlast, ali u toj borbi trebaju imati minimum političke korektnosti i odsustvo pretjeranog emocionalizma”, navodi profesor Pobrić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.