Krčmljenje državne imovine

Prodajom Bosnalijeka Vlada Federacije BiH nastavlja sa pljačkom građana

Vlada Federacije BiH, na čelu sa Izetbegovićevom SDA, prodajom Bosnalijeka, nastavlja sa krčmljenjem državne imovine i ako se ne zaustave, malo šta će ostati u vlasništvu države i njenih građana.

Vladajuća koalicija SDA-SBB i HDZ jedva je čekala da izbori prođu, pa da umjesto otvaranja nepostojećih gradilišta i davanja praznih obećanja, nastave sa konkretnim planom uvođenja novih nameta i rasprodaje državne imovine.

Nedugo nakon prodaje Fabrike duhana Sarajevo (FDS) bahata Vlada Fadila Novalića je uvela oporezivanje toplog obroka i regresa, a danas je prodala Bosnalijek i to na berzi. Sve je ovo dio vrlo preciznog plana i Izetbegovićeva SDA se tu neće zaustaviti, nego će nastaviti sa prodajom Sarajevo osiguranja, pa i BH Telecoma i Elektroprivrede BiH.

Još je više poražavajuća činjenica da su dionice Bosnalijeka prodane po cijeni od 15,5 KM, što je za skoro jednu KM niža cijena od prodaje iz augusta ove godine, koju je Vlada FBiH proglasila neuspješnom. Samo na ovoj razlici građani su izgubili oko 1.500.000 KM.

Prodaja putem berze je najnetransparentniji način prodaje, gdje bilo ko može kupiti dionice i to bez uslova, kako smo vidjeli i nedavno, kada je fiktivna firma kupila FDS. Zbog prodaje putem berze, Vlada ne može postaviti uslove za kupce kao što su očuvanje radnih mjesta, dodatne investicije i zadržavanje proizvodnje u državi, a to bi, valjda, trebao biti primarni interes.

Izetbegovićeva SDA, Čovićev HDZ i njihovi sateliti iz SBB-a, ne mare mnogo za ova pitanja, na djelu nisu samo nesposobnost i nezainteresovanost Vlade, nego planska pljačka najboljih državnih preduzeća, koji su lideri na tržištu.

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH su još prije, gotovo, 30 dana tražili tematsku sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o privatizaciji FDS-a. Vladajuća koalicija ni do danas nije zakazala takvu sjednicu, što je očigledan dokaz odobravanja nastavka planske pljačke državne imovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.