SDP BiH Ilidža

Prodaja zemljišta na Vrelu Bosne je barbarski čin

Stvaranje životnih poteškoća i neugodnosti građanima je obilježilo četverogodišnji mandat otuđenih ilidžanskih vlastodržaca. Oni su 3. augusta 2016. zacementirali status loše vlasti. To je dan koji ćemo pamtiti kao trenutak kada se „narodna“ vlast otisnula u pogubni pohod rasprodaje narodnog odnosno prirodnog bogatstva – Vrela Bosne.

Katastrofično je da lokalni politikanti, opijeni osobnim interesima i tretirajući javno dobro kao privatno, prodaju kuvajtskom investitoru za 75 KM po metru kvadratnom zemljište na području neprocjenjive prirodne oaze. Ne samo da je katastrofično, već je za svakog savjesnog čovjeka to barbarski čin. Ali, za vijećničku većinu, čvrsto dirigovanom „vizionarskim“ načelnikom,  je to sasvim rutinska i proceduralna stvar.

Prodaja prirodnog bisera u bescjenje, ili bolje reći poklanjanje, privatnom investitoru će se pred građanima pravdati kao investicijski poduhvat. Izgradnju stambeno-poslovnih objekata će pravdati kao način za smanjenje stope nezaposlenosti koja iznosi 39,9% na Općini Ilidža. Slijepi sljedbenici razarajuće politike će mudro prešutjeti činjenicu da će navodni investicijski poduhvat imati više štete nego koristi.

Postavlja se logično pitanje zašto se kuvajtskom investitoru dopušta nepoštivanje regulacionih planova, snizuje cijena građevinskog zemljišta, prodaju parkovi i zemljišta u vodozaštitnoj zoni, dok blizu 10 000 Ilidžanaca čeka na legalizaciju svojih kuća? Pri tome neki građani čekaju više od 15 godina na legalizaciju. S toga su rezultat vlasti Senaida Memića i SDA na Ilidži je to da se domaći stanovnici osjećaju kao stranci bez ikakvih prava.

Planirana izgradnja građevinskog objekta na kupljenom zemljištu bit će okidač vlasti da zelenu oazu pretvori u betonsku džunglu. Betonizacija Vrela Bosne i ostatka Ilidže će bez sumnje smanjiti interes turista. Jer građevinsko ruglo neće nikome biti zanimljivo.

Općinski organi su nebrojeno puta poreknuli svoju deklarativnu opredjeljenost za razvoj turizma, pa i ovaj put kada su se odlučili prodati nešto što se ne smije prodati.

Za 75 KM nije ugrožen samo turistički potencijal, već je neposredno ugroženo zdravlje stanovništva. Izgradnja građevinskog objekta će dodatno onečistiti izvorište iz kojeg se vodom snadbijeva veliki broj građana Kantona Sarajevo. Umjesto izvorišta pitke vode dobit ćemo izvorište fekalija. Očigledno je da su nas samoproglašeni dušebrižnici odlučili uskratiti za osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na pitku vodu.

Odluka Memića i SDA da se počne s uništavanjem Vrela Bosne je do sada najočitiji pokazatelj zabrinjavajuće opasnog lika i djela vladajućih oligarha na Općini Ilidža. Njihovu vladavinu mogu samo okončati obespravljeni građani koji će uskoro imati priliku da to učine na predstojećim izborima. Okončanje vladavine trenutne bratije će biti poruka da život čovjeka ne košta 75 KM, već da je neprocjenjiv.