FSA SDP BiH

Procesuirati odgovorne za stanje u privatizacijom uništenim firmama

Pozivamo radnike i sindikate da se vrate socijalnom dijalogu i legalnim oblicima pregovaranja, tražeći sve ono što je u skladu sa zakonima i što je dužnost vlasti da učini

Slika

U Forumu sindikalnih aktivista (FSA) SDP BiH pozivaju radnike i njihove sindikate da se oslobode mešetara i neformalnih grupa koje im daju podršku i huškaju na nerede i rušilačke poteze.

FSA SDP BiH također poziva radnike i sindikate da od pravosudnih organa traže procesuiranje svih onih koji su doprinijeli razvoju ovakve situacije i da konačno počnu provoditi izvršne sudske presude, a ne da služe moćnicima i tajkunima koji godinama pljačkaju napaćene radnike.

Dugogodišnja agonija obespravljenih radnika iscrpila je njihovo strpljenje, jer su upravo radnici sve ove godine trpili nepravde i bili manipulirani.  Zahtjevi da se opljačkane i uništene firme podignu na svoje noge su potpuno opravdani.

Stoga pozivamo radnike i sindikate da se vrate socijalnom dijalogu i legalnim oblicima pregovaranja, tražeći sve ono što je u skladu sa zakonima i što je dužnost vlasti da učini. Radnici ne smiju dozvoliti neformalnim grupama da u njihovo ime huškaju i uništavaju imovinu svih građana BiH, tako što će silom obezbijediti političku dobit na predstojećim izborima.

Oni, koji su svojim (ne)činjenjem i načinom vladanja opljačkali firme, bacili radnike i njihove firme na koljena, pritom enormno se bogateći, bez ikakve odgovornosti prema radnicima, priskrbljujući svojim mentorima političke poene, sada u parlamentima obaraju antikoruptivne zakone, Zakon o prekršajima i time opstruiraju svaki pokušaj normalizacije i poboljšanja stanja.

Hoće li radnici i radnice u BiH ponovo postati žrtve tajkunsko-političkih krugova, koji će, po ko zna koji put, vješto iskoristiti opravdano radničko nezadovoljstvo za svoje prividno skrivene ciljeve ovladavanja resursima, novcima i životima ljudi?

Ukoliko ova situacija izmakne kontroli, ponovo će sve ostalo biti važnije od socio-ekonomskih problema koji su mobilizirali radnike.                                                                

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.