Saša Magazinović

Proces pristupanja Eurotransplantu hitno neophodan

Prema posljednjim dostupnim podacima, u 2020. godini su u našoj zemlji urađene samo četiri transplantacije, a tokom pandemije je su one potpuno obustavljene.

Korak u pokušaju rješavanju ovog problema napravio je šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović. Naime, on je prije samo nekoliko dana uputio inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da pošalje pismo namjere za pridruživanje u članstvo u sistemu Eurotransplant.

Bitno je napomenuti da je Eurotransplant jedna od najznačajnijih međunarodnih organizacija za transplantaciju organa.

U izjavi za Raport Magazinović je pojasnio da proces priključenja ima sedam koraka, ali da BiH nije učinila ni prvi.

-Mi nismo učinili ni primarni korak, a to je slanje pisma namjere. Moram reći da u odgovoru na zastupničko pitanje koje sam dobio od Vijeća ministara piše da je zadnji korak učinjen prije 11 godina. To najbolje pokazuje koliko smo daleko od Eurotransplanta. Svi problemi u ovom segmentu zdravstvenog sistema pokazuje koliko je loših ljudi u sistemu djelovanja. Moramo imati na umu da po ovom pitanju ne smiju postojati političke, stranačke ni etničke podjele, jer govorimo o bolesnim ljudima. Njihovo ozdravljenje je vezano za transplantaciju – kazao nam je Magazinović.

Između ostalog, naveo je kako je najbitnije da učinimo ovaj prvi korak koji je prejednostavan.

-Taj korak može biti realiziran u kratkom roku. Razgovarao sam sa ljudima koji rade u zdravstvenom sistemu. Oni smatraju da je neophodno pristupanje Eurotransplantu. U BiH je nedovoljno pažnje, ali i novca usmjereno u ovu granu medicine. Proces pristupanja nam je neophodan – kazao je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.