Saša Magazinović

Problem nije u struci nego u politici

Bosna i Hercegovina jučer je dobila Upitnik Evropske komisije što je jedan od najvažnijih koraka u dosadašnjem procesu evropskih integracija naše zemlje. To je ujedno ponovo otvorilo pitanje praktičnog funkcionisanja takozvanog “mehanizma koordinacije” koji nikada u potpunosti nije objašnjen građanima BiH.

Vlasti u BiH su nakon teških pregovora uspjele teoretski dogovoriti mehanizam koordinacije koja bi trebao u budućnosti omogućiti našoj zemlji da govori jednim glasom prema institucijama Evropske unije.

Od dana usvajanja mehanizma koordinacije (prvo 09. februara 2016. godine bez saglasnosti entiteta, a poslije i 23. augusta uz odobrenje Vlade RS-a i Vlade FBiH) građanima, a ni EU vlasti u BiH nisu na pokazale da on funkcioniše i u praksi. Inače, usvajanje funkcionalnog koordinacijskog mehanizma bio je jedan od uslova BiH za prihvatanje aplikacije za članstvo u EU.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović ističe kako dostavljanje Upitnika predstavlja važan korak za našu zemlju.

“U našem slučaju to je korak koji je zakasnio nekoliko godina ne samo zbog naše neodgovornosti već i zbog EU koja je imala neke posebne kriterije za BiH. Ipak, sve to kada se stavi na stranu činjenica je da smo mi jučer dobili Upitnik”, rekao je Magazinović.

On ističe da se već mjesecima u javnosti postavlja pitanje da li su institucije sposobne da odgovore na dostavljena pitanja. “2012. godine kada smo bili u pregovorima o promjeni Ustava BiH načinjen je korak od Evropske komisije koja nam je dostavila upitnik iz dvije oblasti i to javnih nabavki i zaštite okoliša. BiH je odgovorila na ta pitanja i to je ocijenjeno pozitivno. To mi daje za pravo da smatram kako mi nećemo imati problema kada je u pitanju struka”, kazao je Magazinović.

Problem vidi u politici što na kraju vodi i do mehanizma koordinacije. Kako kaže, alat koji bi nam omogućiti da se lakše krećemo putem EU integracije napravljen je tako da bude ključna kočnica napretku.

“Samim tim što je toliko komplikovan da će najbanalnije stvari učiniti toliko komplikovanim i dugim za implementiranje. Ako pitate Vijeće ministara BiH, mehanizam koordinacije već funkcioniše u praksi, a ako pričamo realno činjenično stanje vidjet ćemo čim na dnevni red dođe prva kompleksnija tema”, rekao je Magazinović.

Zaključio je da će problema biti u svim stvarima u koje se uplete politika pa tako i u davanju odgovora na Upitnik jer BiH uopće nije bio potreban mehanizam koordinacije da je postojala politička volja.