Zastupničko pitanje

Prlić: Konačno osnovati alimentacijski fond

Zastupnica u Parlamentu FBiH Lana Prlić uputila je Vladi FBiH i zaduženim ministarstvima zastupničko pitanje u vezi osnivanja alimentacijskog fonda u FBiH.

“Veliki je broj slučajeva u kojima oni koji su u obavezi ne plaćaju alimentaciju, čak u 80% slučajeva roditelj izbjegava plaćanje alimentacije. Država još uvijek nije poduzela ništa da bi zaštitila prije svega djecu, a onda i roditelja koji izdržava to dijete za koje je trebala biti plaćena alimentacija. Stoga zbog problema sa naplatom alimentacije i nepoštivanja sudskih presuda, jednoroditeljske porodice i samohrani roditelji su ti koji svakodnevno vode borbu za svoje dijete i time su jedna od najugroženijih socijalnih populacija u BiH. Samohrani roditelji već godinama vode borbu, a nemaju zaštitu od države. Želim da u ovom mandatu konačno dobijemo alimentacijski fond i da pomognemo djeci i roditelju koji je oštećen. Jer zaštita roditeljstva i zaštita djeteta je obaveza institucija.”, istaknula je ovom prilikom zastupnica Prlić.

Od Vlade FBiH je tražila detaljnu informaciju koje su aktivnosti poduzete na uspostavljanju alimentacijskog fonda i kada će se zakoni naći pred Parlamentom FBiH.

Naime Vlada FBiH je još 2014. godine zadužila Federalno ministarstvo pravde da, kao predlagač i obrađivač Porodičnog zakona FBiH, dopuni njegov član 237. s ciljem jasnijeg određivanja nadležnosti, te da pristupi izradi podzakonskog akta koji će detaljnije urediti pitanje načina osiguravanja sredstava iz Budžeta FBiH namjenjenih izdržavanju djeteta.

Tada je Federalno ministarstvo finansija zaduženo da, u suradnji s Federalnim ministarstvom pravde i Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, razmotri mogućnosti za formiranje alimentacionog fonda i Vladi dostavi prijedlog za rješenje ovoga problema.

Međutim niti 5 godina nakon te aktivnosti Vlade FBiH nije uspostavljen alimentacijski fond niti su poduzete ozbiljne aktivnosti na osnovanju istog.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.