Lagumdžija – ambasador Chunfeng

Prisustvo kineskih kompanija u energetskom sektoru BiH primjer i model za buduće investitore

Tokom razgovora u fokusu bile su mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje BiH i Kine.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 26. avgusta 2014. godine sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Dongom Chunfengom.

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora u fokusu kojeg su bile mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje BiH i Kine istaknuo da postojanje bilateralnih sporazuma iz oblasti ekonomije između dvije zemlje otvara prostor za unapređenje ekonomske saradnje, za što postoje i realne pretpostavke.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer su neke kineske kompanije već prisutne u energetskom sektoru naše zemlje, što predstavlja veliko ohrabrenje za realizaciju budućih projekata.

Zajednički je konstatirano da pripreme za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, vrijednog 1,5 milijardi KM, a kojeg će prema rezultatima tendera iz aprila 2014. godine graditi kineski konzorcij "China Gezhouba Group Co Ltd. – Lider Guandong Electric Power Design Institute", teku planiranom dinamikom.

 

Dr. Lagumdžija je istaknuo da ovaj projekat, kao i drugi projekti kineskih kompanija u elektroenergetskom sektoru, mogu biti pozitivan primjer i model za druge kineske investitore u BiH. U tom kontekstu istaknuo je potencijale koje naše zemlja posjeduje u sektoru infrastrukture i telekomunikacija i drugih resursa kojima raspolaže BiH.

Ovom prilikom dr. Lagumdžija se ambasadoru Chunfengu zahvalio na pomoći koju je Kina uputila stanovništvu u poplavama pogođenim područjima u BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.