Premijer FBiH Nermin Nikšić

Prioriteti Vlade FBiH su fiskalna reforma, rasterećenje privrede i povećanje minimalne plate

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu razgovarao sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald. Teme sastanka bili su prioriteti u radu Federalne vlade, koje UN podržava putem višegodišnjeg partnerstva, a poseban akcent je stavljen na socijalna i ekonomska pitanja, te provedbu Okvirnog sporazuma UN-a sa našom zemljom.

Premijer Nikšić među prioritetima koji stoje pred Vladom Federacije istakao je fiskalnu reformu, rasterećenje privrede i povećanje minimalne plate. Također je naglasio planove na stvaranju boljeg ambijenta za poslovanje firmi i kvalitetnijih uslova rada za radnike, te kreiranje drugih uslova koji bi omogućili da građani ne odlaze, nego i da se vraćaju u BiH. Premijer je akcentirao i zadaće s ciljem ispunjenja obaveza na putu EU integracija.

– U narednom periodu pred Vladom stoji puno izazova poput energetske tranzicije. Tu su i brojne aktivnosti na stvaranju konkurentnosti privrede i intenziviranju investicija u infrastrukturne projekte. To nam može pomoći da multipliciramo svoje ekonomske efekte za značajniji razvoj Federacije, pa i Bosne i Hercegovine – kazao je premijer Nikšić.

Macdonald je, uz iskazani interes za prioritete rada nove Vlade Federacije, naglasila da UN svake godine osigurava 100 miliona dolara podrške za BiH u projektima koji se provode putem 18 različitih agencija unutar UN sistema. Posebno značajnim u procesu pristupanja EU istakla je provedbu ciljeva održivog razvoja, unapređenje saradnje i zajedničkog rada u korist  EU integracija i svih građana BiH.

Premijer Nikšić zahvalio se na podršci i iskazao zadovoljstvo da se nastavi saradnja sa UN-om na svim projektima koji mogu pomoći provedbi neophodnih reformi u Federaciji BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.