Domazet

Prioritete posmatramo u kontekstu zahtjeva građana

Ekonomski programi, kojima protesti građana daju novu dimenziju, ne mogu biti samo obećanja nego iza toga mora stajati dignitet i realan kapacitet političkih partija da kroz vlade koje će formirati rade na poboljšanju životnog stndarda građana

Slika

Ante Domazet, predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj, tijela Socijaldemokratske partije SDP) Bosne i Hercegovine, izjavio je danas na sjednici tog tijela u Sarajevu da se ekonomski razvoj i zapošljvanje ističu u red društvenih prioriteta u Bosni i Hercegovini, a da SDP te prioritete posmatra i u kontekstu zahtjeva koje su građani iznijeli nakon februarskih protesta. 

– Građani su u sami vrh zahtjeva istakli stvaranje ambijenta socijalne pravde, ubrzanje euroatlantskih integracija te borbu protiv kriminala i korupcije – podsjetio je Domazet na sjednici na kojoj je razmatran Nacrt manifesta SDP-a BiH 2020 – ekonomski program. 

– Ekonomskii programi, kojima protesti građana daju novu dimenziju, ne mogu biti samo obećanja nego iza toga mora stajati dignitet i realan kapacitet političkih partija da kroz vlade koje će formirati rade na poboljšanju životnog stndarda građana – rekao je Domazet. 

Naveo je da aktivno stanovništvo čini svega 43,5 posto u BiH dok je 56,5 posto izdržavanih. 

– Ovo je zemlja u kojoj manjina izdržava većinu. To je bolesno i apsurdno stanje koje treba mijenjati i vlade koje u tom pogledu naprave promjene, bit će vlade koje će biti zabilježene u historiji BiH – naveo je.

 

Koncept SDP-ovog ekonomskog oporavka zasnovan je na rastu proizvodnje, reindustrijalizaciji, odnosno povećanju izvoza i izvoznoj promociji. 

Cilj je veća ekonomska aktivnost kroz razvoj poduzetništva, ističe predsjednik SDP-ovog Savjeta za ekonomski razvoj. 

– Javno zaduživanje može biti problem ukoliko ne vodi ekonomskom rastu i racionalizaciji, ali je naš cilj da kroz zaduživanje osiguramo podršku promjenama koje će eliminirati deficite i tako učiniti nepotrebnim zaduživanje za pokriće javne potrošnje – naveo je Domazet. Rekao je i da u poreznoj reformi vidi veliki poticaj za ekonomski rast, socijalnu pravdu i za prihvatljivi nivo javne potrošnje. 

Nova zapošljavanja u BiH osnovni su cilj SDP-a, tvrdi Domazet, te dodaje da prije svega treba zaustaviti trend gubitka radnih mjesta a onda, kroz ekonomski rast, povećati prilike za zapošljavanje. 

– Generator ekonomskog rasta treba da bude izvoz, u čemu su ključni ciljevi vezani za poboljšanje strukture izvoza i konkurentne proizvodnje za strana tržišta, uz podršku aktivnim mjerama izvozne orijentacije – navodi Domazet. 

– U prvom kvartalu je zabilježen veliki napredak u rastu izvoza za više od šest posto. U promociji zaštite domaće proizvodnje u SDP-ovom programu se polazi od potrebe da se primjenjuju regulativa Svjetske trgovinske organizacije, CEFTA-e i EU a da mjere promocije zaštite prozvodnje budu aktivne – rekao je Ante Domazet. 

SDP u svom programu posvećuje pažnju reviziji privatizacije i penzionoj reformi. Posebna pažnja, dodao je, posvećena je borbi protiv siromaštva, s obzirom na to da "ekonomski rast nije garancija da će svi društveni slojevi imati dobar položaj", ističe predsjednik stranačkog savjeta za ekonomski razvoj. 

Hasan Mahmutović, član tog tijela, izjavio je da program SDP-a nudi rješenja vezana za ekonomske i socijalne probleme, ali da bi ga trebali prihvatiti građani i donosioci odluka da bi bio provodiv u punom kapacitetu. 

– Naš program nudi mnoga rješenja. Posebno je značajno da se on u ekonomskom dijelu temelji na resursima kojim raspolaže BiH, a koje treba staviti u funkciju ekonomskog rasta – naveo je Mahmutović. 

Jasmina Zubić, također članica Savjeta, ističe da SDP aktivno radi na realizaciji programskih ciljeva, ali da to nekad ide sporo i teško jer u parlamentu izostaje većinska podrška za određene odluke. Kao primjer je navela uporna SDP-ova nastojanja za donošenje antikorupcionog seta zakona i prateće opstrukcije tom procesu. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.