Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za N1 TV

Primjetno da vladajuće strukture svaku priliku koriste za ličnu ili stranačku promociju

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je za N1 govorio o borbi protiv pandemije korona virusa i reakciji vlasti u BiH.

“Imamo običaj reći Igman je Konjic, Konjic je Igman. Jako nas je pogodila situacija i reakcije koje su uslijedile. Uozbiljila nas je situacija i vidite u posljednjim danima u Konjicu nema novih pozitivnih slučajeva i polako se priprema proizvodnja ponovo”, kazao je Nikšić povodom slučaja koji je bio aktuelan na početku pandemije.

“Nadležni moraju ispitati i utvrditi ima li ljudske odgovornosti, ljudskog faktora i da neko odgovara za to što se dešava. vi znate da je ovih dana internet preplavila slika dečka, heroja koji je kao maloljetan išao da brani svoju kuću. Konačno je vrijeme da prestanemo s time, da napravimo sistem koji funkcioniše da ne moraju djeca izlaziti i štititi. Dobro je kad su oni tu, ali bolje je da imamo sistem koji radi”, dodaje.

Kako komentariše cjelokupnu borbu vlasti protiv pandemije?

“Pismo sam poslao članicama i članovima SDP tražeći njih da politiku gurnemo u stranu i damo doprinos. Ne mogu reći da sam zadovoljan reakcijom. Primjetno da vladajuće strukture svaku priliku koriste za ličnu ili stranačku promociju. Vidite kada prođete kroz Sarajevo koliko je bilborda, to se trebalo uloćiti z zaštitu građana”.

Nikšić kaže da sve u svemu je reakcija mogla biti bolja te da je situacija ispolitizirana.
“Imamo situaciju koja je kulminirala u Kriznom štabu FBiH, gdje su se SDA i HDZ struja posvađali ko će preko koje firme nabavljati testove i respiratore. Imate objavljeno kako je novac za respiratore uplaćen firmi za preradu drveta. Vratili su novac ali je izgubljeno vrijeme i respiratora nema.Prije dva dana kažu da očekuju da im se isporuče testovi. Kantonalna vlada se bavi kardovskom politikom”, kaže i dodaje:

“Politikanstvo je prisutno kroz ove činjenice vidimo i ljudi koji su se drznuli da ukažu šta se dešava i uradi da bi se zaštitili građani, dobili su zahvalnicu i odjednom nisu više potrebni. Ljekari na bolovanju, a otpuštaju se neki jer ne trebaju. Na sceni je pokušaj traženja alibija jer nam sistem ne funkcioniše”.

Ima razumijevanje jer je bolest nova svima u svijetu, kazao je Nikšić.

“Ja hoću da imam razumijevanje jer je jasno da je pandemija nešto novo s čim se niko nije susreo, ali nije valjda da nam treba mjesec dana da se snađemo.

Vijeće ministara gotovo da ne postoji, ne mogu se sjetiti da li donijeli bilo kakve mjere da olakšaju za privredu BiH. Vlada RS je nakon proglašenja vanrednog stanja u roku od 4-5 dana donijela mjere, mi u FBiH evo mjesec dana od proglašenja nesreće nemamo ni naznake mjera. Imamo priču o tome, ali nema realizcije”.
Mjere za sanaciju ekonomskih posljedica?

“Mjere u Zakonu su “blaga kamilica”. Ponudili smo više od 20 amandmana da popravimo zakon, nemam namjeru politizaciju praviti ali spremni smo raditi sa Vladom da pomognemo. Mi ne možemo biti smetnja, ali smo spremni da radimo zajedno”, kazao je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu