Mladen Ćavar za Nezavisne novine

Primili smo samo četiri zahtjeva za pomoć

U intervjuu za “Nezavisne” Ćavar otkriva da su, međutim, s terena državi stigla samo četiri zahtjeva za pomoć

Slika

Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH i šef državnog Koordinacionog tijela za zaštitu i spasavanje, priznaje da je situacija u BiH nakon novih poplava ponovo dosta složena.

U intervjuu za "Nezavisne" Ćavar otkriva da su, međutim, s terena državi stigla samo četiri zahtjeva za pomoć.

"Tražen je angažman Oružanih snaga BiH, s mehanizacijom i ljudstvom, i ti zahtjevi su proslijeđeni Oružanim snagama", ističe on.

NN:  BiH su ponovo pogodile katastrofalne poplave, mnoga naselja bukvalno su odnesena vodenom bujicom. Da li je Koordinaciono tijelo Vijeća ministara za zaštitu i spasavanje išta učinilo po tom pitanju?

ĆAVAR: Sustav zaštite i spasavanja u BiH organiziran je na način da na lokalnoj razini, od općine, županije pa do entiteta, postoje jedinice zaštite i spasavanja ili Civilne zaštite. I dok god te jedinice smatraju da one mogu da odgovore potrebama i zahtjevima s terena, niko drugi se ne miješa. Sustav radi na način da se Ministarstvo sigurnosti obavještava tek onda kada jedinice na terenu ne mogu da odgovore potrebama i kada traže neku dodatnu pomoć. A, ta pomoć može biti u vidu angažiranja Oružanih snaga BiH ili traženja međunarodne pomoći.

NN: A da li Vam se neko obratio za pomoć?

ĆAVAR:Ovih dana smo dobili samo četiri zahtjeva s terena, gdje je tražen angažman Oružanih snaga, s mehanizacijom i ljudstvom, i ti zahtjevi su proslijeđeni Oružanim snagama. Juče sam (četvrtak) bio na terenu, situacija jeste dosta teška, ali, ponavljam, razina države BiH jeste koordinirajuća i ona je na neki način servis entitetima i na takav način mi se i ponašamo.

NN: Samo četiri zahtjeva? Da li to znači da desetine općina i regija u BiH smatraju da im u ovoj novoj katastrofi nikakva pomoće ne treba?

ĆAVAR: Ne znam, zaista to ne mogu da komentiram. Kažem vam, mi smo dobili četiri zahtjeva, a s tim zahtjevima se možete upoznati u OKC-u (Operativno-komunikacijski centar) Ministarstva sigurnosti. Ja ne mogu sada da kažem da li im pomoć treba ili ne treba, ali mi smo tu, OKC je tu od 0 do 24 sata i pruža sve usluge koje od njega traže općine, županije ili entiteti.

NN: A koje su konkretno četiri općine tražile pomoć?

ĆAVAR:Zaista ne znam detalje, ja sam na odmoru, a juče sam zbog ozbiljnosti situacije bio na terenu, gdje su me samo izvijestili da su stigli ti zahtjevi.

NN:  Bilo je dosta problema u radu Koordinacionog tijela. Poznato je da postoje i neka međuentitetska trvenja među članovima tijela, a također je poznato i da je Vijeće ministara vaš prvi izvještaj o radu vratilo na doradu. Stoga, kakva je uopće posteba za postojanjem ovakvog jednog tijela?

ĆAVAR:  Bilo je određenih, stanovitih problema, koji se vuku već nekoliko godina, što se tiče karaktera i rada Koordinacijskog tijela i uopće državne razine. Različita su shvatanja i poimanja među entitetima; s jedne strane FBiH i Brčko distrikt imaju dosta slične stavove o radu i nadležnostima Koordinacijskog tijela, a kolege iz RS imaju malo drugačije viđenje rada.

Tijekom majskih poplava Vijeće ministara je konstantno zahtijevalo od mene izvješće o radu, međutim, Koordinacijsko tijelo ili se nije sastajalo ili kad bi se sastalo nije moglo da se dogovori o izvještavanju. Zbog toga sam osobno stalno izvještavao o dešavanjima, međutim određene kolege iz Vijeća ministara nisu to prihvatile, nego su insistirale da im se dostavi izvješće o radu Koordinacijskog tijela. Onda smo to pokušali i zadnji put usvojili izvješće o radu na način da su kolege iz RS izdvojile svoje mišljenje, prethodno se saglasivši da pošaljemo jedinstveno izvješće.

NN:  I dakle, ima li potrebe, prema Vašem mišljenju, da jedno takvo tijelo uopće postoji?

ĆAVAR: Mislim da ima potrebe. I majske poplave su pokazale da protiv teških elementarnih nepogoda moramo da se borimo zajedno. Međutim, treba da napravimo takav sustav gdje će biti nedvosmisleno jasna i precizirana svačija uloga. Svakako ima potrebe za Koordinacijskim tijelom, međutim, ljudi u BiH treba da se dogovor na koji način će ovo tijelo, koje se sastoji od devet članova iz Vijeća ministara, po pet iz oba entiteta i dva iz Brčko distrikta, i u kojem kapacitetu raditi.

NN:  Iako to nije u Vašem opisu posla, imate li neke informacije, makar i grube, kolika će šteta od poplava i aktiviranja silnih klizišta biti ovoga puta?

ĆAVAR: Ne mogu da spekuliram, ekipe su na terenu i šteta se trenutno zbraja.

U slučaju "Zubac" postupili smo po zakonu

NN:  Velika se bura podigla nakon što je Ministarstvo sigurnosti BiH, Vašom odlukom, oduzelo Goranu Zupcu, direktoru SIPA, dozvolu za pristup tajnim podacima. Mnogi smatraju da je, bez obzira na to kako se taj proces završi, trajno narušen kompletan sigurnosni sistem u BiH?

ĆAVAR: Ministarstvo sigurnosti BiH je postupilo po zakonu, kojim je definirano da se pristup tajnim podacima oduzima i licu protiv kojeg se vodi krivični postupak ili protiv kojeg je podignuta optužnica.

NN: Pitam o posljedicama, a ne o uzrocima?

ĆAVAR:Da je narušen sigurnosni sustav – tu se djelimično slažem. Ali koga nema, bez njega se može.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.