Mašić

Primarni cilj UO Zemaljskog muzeja BiH je da otvori muzej

On kao primarni cilj Upravnog odbora navodi da treba pokušati sanirati određene stvari vezane za Muzej, te stvoriti uslove da ta naučna institucija što prije bude otvorena

Slika

Privremeni Upravni odbor Zemaljskog muzeja BiH koji je imenovala Vlada Federacije BiH trebao bi se sastati u narednih dan-dva, ući u Muzej te razgovarati sa zaposlenicima – potvrdio je danas medijima u Sarajevu federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

On kao primarni cilj Upravnog odbora navodi da treba pokušati sanirati određene stvari vezane za Muzej, te stvoriti uslove da ta naučna institucija što prije bude otvorena.

– Ova praksa da Zemaljski muzej BiH bude zatvoren već godinu i po nije urodila plodom. Samo u 2013. godini Historijski muzej BiH je uspio isplatiti devet plata uposlenicima, a Zemaljski muzej BiH nijednu. Uvijek sam za to da se ide na rješavanje problema – istaknuo je ministar Mašić.

Smatra da ukoliko bi Muzej uskoro bio otvoren, za svaki naredni mjesec do kraja godine bi mogla biti isplaćena plata uposlenicima, dok bi se posebno rješavalo pitanje duga te institucije od oko milion i 400.000 KM.

– Federalna vlada da bi isplatila 300.000 KM koliko je predviđeno za Muzej on prvenstveno mora biti otvoren, jer bi u suprotnom to bilo trošenje nenamjenskih sredstava. Za te namjene također je i Kanton Sarajevo obećao izdvojiti iz budžeta 140.000 KM, a pomoć su obećale i druge institucije – naveo je on.

Mašić podvlači da je Vlada Federacije BiH uradila sve što je bilo do nje, kao i da može obećati da će u idućoj godini za Zemaljski muzej BiH biti izdvojeno 600.000 KM, što je dovoljno za polugodišnje finansiranje te institucije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.