Muamer Mekić, vijećnik SDP Stari Grad Sarajevo

Prilagođavanja centralne gradske jezgre slijepim i slabovidnim osobama

Aktivista Kluba mladih liderki i lidera i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, Muamer Mekić, je putem Kluba vijećnika uputio inicijativu da Općina Stari Grad Sarajevo u saradnji i konsultaciji sa Udruženjem slijepih osoba Kantona Sarajevo, pripremi idejni i izvedbeni projekat prilagođavanja centralne gradske jezgre slijepim i slabovidnim osobama.

U Inicijativi se ističe da je centralna jezgra Starog Grada važan administrativni, obrazovni i kulturni centar Sarajeva te je istu potrebno prilagoditi slijepim i slabovidnim osobama. Inicijativa obuhvata izgradnju taktilnih staza, taktilnih vodilica i neophodne zvučne i ostale signalizacije na sljedećim rutama:

  1. Ferhadija – Sarači – Baščaršijski Trg
  2. Kombi stanica Baščaršija – Tramvajska stanica Baščaršija – Baščaršijski trg
  3. Trg Austrije (Trolejbuska stanica) – Trg Austrije (Kombi stanica) – Latinska ćuprija – Zelenih beretki – Gazi Husrev-begova – Ferhadija
  4. Trg fra Grge Martića – Tramvajska stanica Katedrala
  5. Tramvajska stanica Drvenija – Općina Stari Grad – Zelenih Beretki – Štrosmajerova – Ferhadija
  6. Baščaršija – Bravadžiluk – Vijećnica – Novi trg

Pored propisnih taktilnih vodilica na pomenutim stazama, na raskrsnicama koje se nalaze na ovim stazama, kao i na pješačkim prelazima, u Inicijativi se navodi potreba za postavljanjem zvučne saobraćajne signalizacije prilagođene slijepim osobama, kao i svjetlosne signalizacije kao dodatnog upozorenja vozačima, te ostale neophodne infrastrukture koja se propiše izvedbenim projektom.

U obrazloženju Inicijative se navodi da će se uvezivanjem pomenutih šest pravaca taktilnim stazama i izgradnjom druge potrebne infrastrukture slijepim i slabovidnim osobama omogućiti samostalno kretanje i pristup brojnim administrativnim, vjerskim, kulturnim, historijskim i brojnim drugim važnim objektima i institucijama uključujući Vijećnicu, Općinu Stari Grad, Begovu džamiju, Katedralu srca Isusova, Sabornu crkvu, Stari jevrejski hram, Muzej Sarajeva, Prvu Gimnaziju, kao i brojne druge važne kulturno-historijske spomenike, prostore okupljanja i održavanja kulturnih događaja, administrativne centre i institucije, vjerske objekte, itd.

U Inicijativi se naglašava da prilagodba centralne gradske jezgre treba biti zajednički projekat Vlade Kantona, Grada Sarajevo i Općine Stari Grad s obzirom da je je centralna gradska jezgra bitna za slijepe i slabovidne osobe s područja cijelog Grada i Kantona Sarajevo.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu