Muamer Mekić, vijećnik SDP Stari Grad Sarajevo

Prilagođavanja centralne gradske jezgre slijepim i slabovidnim osobama

Aktivista Kluba mladih liderki i lidera i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, Muamer Mekić, je putem Kluba vijećnika uputio inicijativu da Općina Stari Grad Sarajevo u saradnji i konsultaciji sa Udruženjem slijepih osoba Kantona Sarajevo, pripremi idejni i izvedbeni projekat prilagođavanja centralne gradske jezgre slijepim i slabovidnim osobama.

U Inicijativi se ističe da je centralna jezgra Starog Grada važan administrativni, obrazovni i kulturni centar Sarajeva te je istu potrebno prilagoditi slijepim i slabovidnim osobama. Inicijativa obuhvata izgradnju taktilnih staza, taktilnih vodilica i neophodne zvučne i ostale signalizacije na sljedećim rutama:

1. Ferhadija – Sarači – Baščaršijski Trg
  2. Kombi stanica Baščaršija – Tramvajska stanica Baščaršija – Baščaršijski trg
  3. Trg Austrije (Trolejbuska stanica) – Trg Austrije (Kombi stanica) – Latinska ćuprija – Zelenih beretki – Gazi Husrev-begova – Ferhadija
  4. Trg fra Grge Martića – Tramvajska stanica Katedrala
  5. Tramvajska stanica Drvenija – Općina Stari Grad – Zelenih Beretki – Štrosmajerova – Ferhadija
  6. Baščaršija – Bravadžiluk – Vijećnica – Novi trg

Pored propisnih taktilnih vodilica na pomenutim stazama, na raskrsnicama koje se nalaze na ovim stazama, kao i na pješačkim prelazima, u Inicijativi se navodi potreba za postavljanjem zvučne saobraćajne signalizacije prilagođene slijepim osobama, kao i svjetlosne signalizacije kao dodatnog upozorenja vozačima, te ostale neophodne infrastrukture koja se propiše izvedbenim projektom.

U obrazloženju Inicijative se navodi da će se uvezivanjem pomenutih šest pravaca taktilnim stazama i izgradnjom druge potrebne infrastrukture slijepim i slabovidnim osobama omogućiti samostalno kretanje i pristup brojnim administrativnim, vjerskim, kulturnim, historijskim i brojnim drugim važnim objektima i institucijama uključujući Vijećnicu, Općinu Stari Grad, Begovu džamiju, Katedralu srca Isusova, Sabornu crkvu, Stari jevrejski hram, Muzej Sarajeva, Prvu Gimnaziju, kao i brojne druge važne kulturno-historijske spomenike, prostore okupljanja i održavanja kulturnih događaja, administrativne centre i institucije, vjerske objekte, itd.

U Inicijativi se naglašava da prilagodba centralne gradske jezgre treba biti zajednički projekat Vlade Kantona, Grada Sarajevo i Općine Stari Grad s obzirom da je je centralna gradska jezgra bitna za slijepe i slabovidne osobe s područja cijelog Grada i Kantona Sarajevo.