Martinović

Prijeti nam pad stranih investicija i povećanje kamatnih stopa

Upozorila je da je zbog neusvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ocijenjeno kako se smatra da “BiH nema ni legislativu ni praksu u toj oblasti”.

Slika

Saopćenje Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) praktično znači da su tokovi novca u Bosni i Hercegovini proglašeni nesigurnim, odnosno da postoji eventualna mogućnost da se oni koriste za finansiranje terorističkih aktivnosti, kriminala i da se u državi može vršiti "pranje novca", istakla je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Danijela Martinović, predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH.

Upozorila je da je zbog neusvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ocijenjeno kako se smatra da "BiH nema ni legislativu ni praksu u toj oblasti". 

"Mi jesmo pod određenim sankcijama u ovom trenutku. Možemo reći da je BiH dospjela na posljednje mjesto u regionu jer nije odgovorila na svoje zadatke", upozorila je Martinović. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PS BiH navela je da je Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma u više navrata pisao i upozoravao na nužnost donošenja zakonske legislative, te da su u aprilu već jednom pomjerali rokove kako BiH ne bi dospjela na crnu listu. 

Martinović koja je i profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu navela je kako će se trenutno stanje odraziti prvenstveno na finansijski segment, ali i na privredu, te same građane BiH.

"Bankari i investitori mogu jednostavno zbog upozorenja na nesigurnost u BiH povećati kamatne stope. Stoga je moguće očekivati da banke u BiH u narednom periodu kredite kako za pravne tako i fizičke osobe daju po višoj cijeni s obzirom da je plasman novca na tržištu BiH postao rizičniji. To bi moglo imati nesagledive posljedice na sveukupno stanje u BiH", upozorila je Martinović.

Zbog nepostojanja adekvatne zakonske regulative u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti mnogi, cijeni profesorica Martinović, "neće htjeti ulagati u BiH". 

"Veoma je moguće smanjenje dotoka stranih investicija. Može se očekivati da će ovakvo stanje imati naime, uticaj na slabljenje kreditnog rejtinga BiH. Dakle, mi ovdje govorimo ne samo o mikro, već i makroekonomskim negativnim konsekvencama", ocijenila je profesorica Martinović. 

Predsjedavajuća zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PS BiH istakla je da MONEYVAL očekuje od vlasti BiH da bankarsko poslovanje uredi "u ime države", te da je to propušteno neusvajanjem prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti na vrijeme. Nije mogla potvrditi da li će i kada BiH biti skinuta sa liste rizičnih država, ali navela je da to zasigurno neće ići automatski. 

Dom naroda PS BiH zakazao je za petak, 6. juna sjednicu na kojoj je predviđeno da se delegati i izaslanici izjasne o prijedlogu zakona o sprečavaju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti BiH, te izmjenama i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji je također, obavezno uskladiti uz taj zakonski akt. Iz MONEYVAL-a su najavili kako će poslati preporuku i globalnom tijelu Financial Action Task Force (FATF) koje ima takozvanu "crnu listu".

Stavljanjem Bosne i Hercegovine na ovu listu svako finansijsko poslovanje s BiH je objekt strogog nadzora. Slanje novca iz inostranstva će biti komplikovanije jer će finansijske institucije biti oprezne i praviti mnogo kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.

Na sivoj listi FATF-a se nalaze Sirija, Etiopija i Jemen, dok su na crnoj listi Iran i Sjeverna Koreja.  

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.