Damir Mašić za Klix

Prijedlog izmjena Poslovnika u funkciji unapređenja rada Predstavničkog doma i otklanjanja blokada

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH raspravljat će na sjednici zakazanoj za 28. novembar o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma PFBiH. Dok opozicija tvrdi da je cilj imenovanje Marina Vukoje, vlast tvrdi da izmjenama nastoje spriječiti blokade opozicije u radu.

Zastupnik u ovom domu Damir Mašić (SDP) kaže u razgovoru za Klix.ba da je prijedlog izmjena Poslovnika u funkciji unapređenja rada Predstavničkog doma, otklanjanja blokada u radu i implementacije amandmana na Ustav FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Poznato je da osam novoizabranih zastupnica i zastupnika već pola godine ne mogu ostvariti svoje zastupničko pravo da budu članovi radnih tijela zbog blokade rada Komisije za izbor i imenovanje od strane opozicionih zastupnika”, objašnjava Mašić.

Dodaje da je predsjedavajuća Predstavničkog doma podnijela ostavku te da ne postoji mogućnost da se razriješi sa te pozicije i izabere novi predsjedavajući zbog toga što je blokiran rad komisije.

“Tako da je to zapravo stvarni razlog prijedloga izmjena Poslovnika o radu, a ne izbor sudije Ustavnog suda kako pojedinci žele da predstave. Kolega Aner Žuljević i ja, kao članovi Komisije za izbor i imenovanje, i dalje smatramo da komisija u parlament na izjašnjenje treba poslati cijelu listu uspješnih kandidata, a ne samo prvoplasiranog, jer je to bila praksa i prilikom posljednjeg imenovanja sudije Ustavnog suda”, ističe Mašić.

Na tome će, kaže nam, i dalje insistirati jer i prije blokade rada Komisije, kada je parlamentarna većina mogla donijeti takvu odluku, on i Žuljević nisu pristali.

“Eventualnom primjenom predloženih amandmana na Poslovnik i popunjavanjem Komisije za izbor i imenovanje novoizabranim zastupnicima se doslovno ništa neće promijeniti jer i dalje u Komisiji neće postojati većina koja bi glasala da samo jedan kandidat, prvoplasirani, ide u proceduru u Predstavnički dom na potvrđivanje”, zaključio je Mašić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.