Edin Zagorčić za Oslobođenje

Prijedlog HDZ-a o Mostaru je u potpunosti neprihvatljiv

Po prijedlogu predsjednika HDZ-a BiH i predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića, a kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, gradonačelnik bi se birao u Gradskom vijeću kao i ranije, a bile bi zadržane i sadašnje izborne jedinice.

Lider mostarskog SDP-a Edin Zagorčić još nije u potpunosti upoznat sa prijedlogom HDZ-a. Rekao je da očekuje da iz ove stranke upute prijedlog parlamentarnim strankama i nadležnim institucijama na detaljnu analizu.

– Iz onog što sam vidio u medijima, prijedlog je u potpunosti neprihvatljiv. HDZ pod plaštom jedinstvenog Mostara želi osigurati potpunu dominaciju u Gradu. Smanjenjem kvota za konstitutivne narode na tri i povećanjem maksimalne kvote na 17, nastoje realizovati rezultate rata i tako prouzrokovati dodatnu nesigurnost među građanima. Ovim se, također, nastoji ostvariti vlast samo jedne stranke u Gradu Mostaru, rekao je Zagorčić, odbacujući optužbe iz SDA da su prijedlozi SDP-a i HDZ-a dosta slični.

– HDZ-ov prijedlog ide u smjeru da im se otvori mogućnost da u datom trenutku sa SDA dogovore podjelu Mostara na dvije opštine po liniji razdvajanja, dodao je Zagorčić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu