Zajedničko saopštenje SDP- DF – GS

Prije provedbe presuda iz Strazbura nemoguće mijenjati Izborni zakon BiH

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema zahtjevu Bože Ljubića, posljedica je neusklađenosti Ustava BiH sa presudama Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima Sejdić-Finci, Zornić i Pilav protiv BiH.

Sada je, valjda, svima jasno zašto se već godinama odbija provođenje ovih presuda jer bi na taj način konačno bio ukinut princip isključivosti kolektivnih prava u korist civilizacijskog načela zaštite individualnih prava građana, koji u svemu i svugdje moraju biti jednaki, bez obzira na etničku i bilo kakvu drugu pripadnost.

Ustavni sud BiH dužan je štititi postojeći Ustav BiH, koji u sebi sadrži ogroman broj diskriminatornih odredbi koje se trebaju poništiti provođenjem pomenutih presuda Suda u Strazburu.

Ovakvom odlukom, umjesto da se postojeće diskrimnacije otklanjaju, proizvode se nove.

Iz tog razloga smatramo kako je jedini ispravan i za sve građane BiH prihvatljiv put usklađivanje Ustava BiH sa elementarnim pravnim standardima koji vrijede u svim evropskim državama.

Neprihvatljive su bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH, prije nego se Ustav BiH ne uskladi sa presudama Sejdić-Finci, Zornić i Pilav protiv BiH. To je princip od kojeg nećemo odustati.

Tražimo od Bakira Izetbegovića i SDA da putem svojih zvaničnika, koji na to imaju pravo, pokrenu postupak revizije presude donesene prema zahtjevu Bože Ljubića, čim se za to stvore potrebni pravni uslovi.

Ukoliko to Izetbegović ne uradi, svrstat će sebe i svoju SDA jasno i nedvosmisleno na stranu onih političkih snaga koje žele podijeliti BiH na tri etničke teritorije.

Naše političke partije i stranke će istrajati u borbi za BiH utemeljenu na principima antifašizma i ZAVNOBiH-a, koji je još prije 75 godina utvrdio formulu prema kojoj je BIH država svih njenih naroda i građana, jednakih i slobodnih na svakom pedlju naše domovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.