Aner Žuljević za Dnevni avaz

Prije ćemo taksijem na mjesec nego na izbore u Mostaru

Aner Žuljević, poslanik SDP-a u Skupštini HNK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBIH, rođenje 27. maja 1977. godine u Mostaru, gdje se i školovao. Nakon diplome na Ekonomskom fakultetu u Mostaru 2001. godine, stekao je i zvanje magistra 2005. na istoimenom fakultetu u Sarajevu. Trenutno radi kao šef Odjeljenja za plasman usluga poslovnim korisnicima u ,,BH Telecomu”. Kantonalni je poslanik već u trećem mandatu, dok drugi mandat broji u Domu naroda FBiH. Oženjen je i otac dvoje djece.

Biste li ikome preporučili da bude parlamentarne i zašto (biste/ne biste)?
– Nažalost, u današnjim uslovima političkog sistema takva preporuka znači da nekome želite dobre uslove za život bez bilo kakve odgovornosti za rezultat, a čast samo odgovornim pojedincima. Vrijeme je da se to mi jenja.

Ekonomista ste. Kako uštedjeti 10.000 maraka za godinu?
– U našoj zemlji ekonomska pravila vrijede kod malog broja sretnika koji imaju prostora za štednju, dok većina građana pokazuje sposobnosti Dejvida Koperfilda (David Coperfield) u preživljavanju od prvog do prvog.

Na šta pomislite kada čujete “100.000 radnih mjesta”?

– Da je ljudska glupost beskonačna.

Gdje biste voljeli živjeti?
– Tamo gdje sam i rođen. Mostar do kraja života.

Čini li se i Vama da se parlamentarci na sjednicama strogo drže narodne daje šutnja zlato?
– Neke su stvari više nego očigledne.

Gdje se vidite dogodine u ovo vrijeme?

– Nadam se, uz podršku građana, na realizaciji poreskih reformi iz SDP-ovog plana 10.

Zalagali ste se za uvođenje poreza bogatima. Šta je, prema Vama, bogat čovjek?
– Prema mom shvatanju, svaki zdrav čovjek, a u kontekstu poreza, onaj koji može izdvojiti više da država pomogne slabijima. Naše društvo ne smije se pomiriti sa stanjem u kojem je normalno da imamo isti porezni tretman stotina milionera te da ulicama prolaze auti vrijedni više od 100.000 KM, dok pola miliona građana živi na granici ili ispod granice siromaštva.

Za koga navijate?
Velež do groba.

Koji je Vaš porok?
Piva, ako spada u poroke.

Jeste ti ikada “propali u zemlju ” i zbog čega?
– Propao sam više puta, a razlozi su većinom rezultat sudara prevelike ambicije i nedovoljnih kapaciteta u datom momentu.

Jeste li skakali sa Starog mosta u Mostaru?
– Ne, prije svega jer smatram da nemam ni vještine, a ni hrabrosti za skok s te visine. Respekt svima koji to učine.

Šta mislite, kada ćete kao Mostarac izaći na izbore?

– Kako stvari stoje u odnosima između SDA i HDZ-a, prije ćemo taksijem na mjesec nego na izbore u Mostaru.

Da ste federalni premijer, šta bi Vam bio prioritet?
– Otpustio gospodina Hurtića (Zlatka, savjetnika premijera FBiH Fadila Novalića, op.a.) lažnog reformatora, da prodišu i radnici i penzioneri.

Profesor ste. Iz iskustva u radu sa studentima, šta je mladima danas prioritet?
– Nažalost, većinom nerealni instant uspjeh, koji je očigledno rezultat lažne slike modernih trendova prezentiranih u okviru savremenih i brzih medija.

Koliko bi Vam trebalo da se naviknete raditi kod privatnika?

-Za nekoga ko je bio fizikaner, pa konobarisao i radio razne poslove, između ostalog, da bi finansirao i školovanje, navika nije pitanje odnosa nego cilja kojem težite.

Poželite li se nekad povući iz javnog života i uzgajati, recimo, masline?

Poželim se povući često iz javnog života, i to najviše iz razloga nepravedne teze kako su u politici svi isti. Masline mi nisu baš prvi izbor.

Šta je Vaša noćna mora?
Činjenica da već decenijama živimo život kakav živimo, iako imamo sve resurse da vrlo brzo preokrenemo stvari.

Biste li radije pecali ili vozili Formulu 1?

Ako umjesto ponuđenih odgovora mogu dodati, uvijek bih prvo igrao lopte s rajom. Pecanje je svakako prioritet u odnosu na Formulu 1. Ipak sam ja realan čovjek.

Šta Vam nedostaje u životu?
-Vremena da odradim sve što sam zamislio u poslovnoj, akademskoj i političkoj karijeri, jer ipak ne želim biti sebičan da cijenu mojih ambicija plati porodica. Balansiram koliko je god to moguće.

Koga od delegata u Parlamentu FBiH najviše cijenite, a koga najmanje?
U politici cijenim vrijedne, stručne, iskrene i poštene ljude. Ima ih i takvih i iz različitih su stranaka. Međutim, mnogo je više onih koji sebe nisu afirmisali niti su se snašli u parlamentima na bilo kojem nivou.