Arman Zalihić za portal Raport

Prijavljujući fiktivne stranke, HDZ i stranke oko SDA pripremaju pljačku u Mostaru

Nakon 12 godina u Mostaru je konačno u punom jeku predizborna kampanja. Grad je oblijepljen bilbordima, uglavnom kandidatima tri velika politička bloka. Ako je suditi po prvom dojmu u Mostaru, najžešća bitka za glasove će se voditi između tri najveća politička bloka: HDZ-ovog i SDA-ovog s jedne strane te opozicionog BH Bloka kojeg u Mostaru čini koalicija SDP-a BiH i Naše stranke, potpomognuta podrškom strankama Četvorke i nekih manjih lokalnih stranaka.

O izborima i atmosferi u Mostaru pred historijske izbore nakon 12-godišnjeg bezvlašća za Raport govori Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a i nosilac zajedničke liste BH Bloka Mostar – SDP, Naša stranka.

Zalihić kaže da su Mostarci konačno nakon 12 godina dobili priliku da okončaju samovolju dvije nacionalne političke opcije koje su bez ikakve kontrole vladale gradom. Kaže da su mnogi zbog neodržavanja izbora cijelih 12 godina gotovo i zaboravili da Mostar ima specifična pravila, jer su izborne jedinice podijeljenje na šest gradskih područja i jedinstvenu gradsku listu.

“Zbog toga, mnogi građani se javljaju i našim stranačkim aktivistima kako bi se raspitali o načinu glasanja, što je opet jako dobro jer takav interes potvrđuje da su ljudi željni izbora, željni promjena da žele svojim glasom utjecati na njih“.

Govoreći o odazivu birača Zalihić kaže da niko ne može biti siguran kakav će odaziv biti, ponajprije zbog činjenice da se izboru održavaju u jeku pandemije koronavirusa.

“Međutim, uvjeren sam da su građani svjesni koliko je situacija loša i da će nakon dvanaestogodišnje vladavine, bolje reći samovolje dvije stranke SDA i HDZ, konačno na ovim izborima kazniti njihovu bahatost, korupciju, kriminal“, kaže Zalihić.
Ističe kako BH Bloka, odnosno SDP i NS neće previše pričati o njihovim aferama poput kolektora gdje su spiskane stotine miliona maraka bez ikakve kontrole, a da projekt nije ni završen.

“Mostarci i Mostarke su godinama na vlastitoj koži osjetili šta znači kada gradom nekontrolirano vladaju dvije oligarhije, ne trebamo ih još i mi na to podsjećati“, navodi šef mostarskog SDP-a.

Umjesto toga, kako navodi BH Blok je ponudio program koji je urađen zajedno s građanima, i koji nudi konkretna rješenja za probleme.

“Posebno me raduje da su i druge političke stranke, pretežno opozicione, poput Prve mostarske partije prepoznale vrijednost tog programa i obavezale se na njegovu provedbu. Također, u skorije vrijeme očekujemo da se takvom programskom bloku, a pogotovo nakon izbora pridruže i druge političke stranke i pojedinci“.

Kaže da je ključni cilj BH Bloka napraviti takav rezultat da niti jedna od nacionalnih stranaka neće imati većinu u Gradskom vijeću Mostara, odnosno da će koalicija SDP-a i NS-a biti nezaobilazni faktor u kreiranju budućih gradskih politika i projekata. No, ističe da će preduvjet za sve biti revizija svih započetih i nezavršenih projekata te potpuna transparentnost svih finansijskih tokova.

“Spremni smo, odmah nakon 20.12. objaviti sve gradske bankovne izvode kako bi građani Mostara u svakom trenutku znali kako je trošen, ali i kako će se ubuduće trošiti njihov novac“, navodi Zalihić.
Ističe da se nakon promjena U Banjoj Luci, Sarajevu, Jablanici i drugim gradovima širom BiH i u Mostaru osjeća atmosfera u kojoj će i Mostar doživjeti promjene.

Ipak, ističe da je glavni preduslov za promjene osigurati potpuno fer, demokratske, poštene i transparentne izbore u kojima usprkos namjerama vladajućih stranaka neće biti mjesta izbornim krađama.

“Registrirali smo ogroman broj posmatrača za svako od 147 biračkih mjesta. Ali, već stranke oko SDA – SBB i DF  – te HDZ-a prijavljuju fiktivne stranke kako bi dobili što veći broj članova biračkih odbora. Prijavljuju se neke stranke iz Doboja, Čapljine koje uopće nemaju liste. Zbog prijave više od 30 fiktivnih kandidata i dilanja biračkim odborima posebnu pažnju ćemo obratiti na moguće izborne malverzacije i imamo jasan plan kako to spriječiti. Odmah im poručujem – to vam ovaj put neće proći!”

Dodaje kako su za promjene u Mostaru važne dvije stvari: visokja izlaznost i da se izborne malverzacije svedu na minimum.

„Zbog toga poručujem građanima: U neravnopravnoj borbi mi ćemo učiniti sve što je do nas da krađa ne bude, a na Mostarkama i Mostarcima je da izađu na izbore. Mi ćemo se boriti da nijedan njihov glas ne bude ukraden.

Osvrnuo se i na optužbe da BH Blok radi u interesu HDZ-a.

“To su gluposti! 12 godina su svake godine dijelili 60 miliona KM budžeta. 12 godina su dva čovjeka vladala Mostarom – jedan HDZ, jedna SDA – i bez njih se ništa nije moglo. Sve su zajedno radili. Potrošili su tako 600 miliona maraka. No, od njih ništa drugo nismo ni očekivali, jer programa nemaju niti ga mogu imati. Jer, kad bi ga i ponudili – Mostarci bi ih pitali: šta ste čekali 12 godina?“

“HDZ proizvodi priču kako mi imamo dogovor sa SDA, dok SDA priča priču da radimo za HDZ. Neka se dogovore, kako su to radili i posljednjih 12 godina“, ističe Zalihić.

Na kraju navodi kako BH blok, za razliku od SDA i HDZ-a računa na glasove građana cijelog grada Mostara što će se potvrditi i na izborima.

“Zbog toga, pozivam sve građane, da ne ‘bacaju’ svoj glas na političke opcije koje ne mogu prijeći izborni prag niti osvojiti mandate, pogotovo u izbornim jedinicama poput zapada, jugozapada i sjevera. Potpuno je jasno da je samo BH Blok, odnosno koalicija SDP-a BiH i Naše stranke jedina politička snaga koja će uzimati glasove u cijelom gradu i na takav način ćemo biti istinska alternativa vladavini HDZ-a i SDA. Potpuno je jasno da svaki glas koji ne bude za BH Blok jeste u stvari glas za SDA i HDZ i njihovo zajedničko haračanje mostarskim proračunom kako su to radili još od Daytona. Siguran sam da Mostar to može promijeniti”, kaže Zalihić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu