Mirsad Mešić

Prijateljski savjet OHR gasi političke nade HDZ-a

Ulje na vatru pregovora o izmjenama Izbornog zakona uskoro će doliti Ustavni sud BiH koji na apelaciji Borjana Krišto treba da ocjeni dio Ustava Federacije.

Kakva god odluka da bude zakomplikovaće ionako mučne pregovore domaćih i stranih političara o izbornoj reformi, jer se tiče vruće teme – izbora delegata iz kantona u Dom naroda FBiH.
Ustavni sud BiH je već jednom odlučivao na tu temu, te je na apelaciju Bože Ljubića poništio dio Izbornog zakona BiH koji kaže da iz svakog kantona u FBiH mora da bude birano najmanje po tri delegata iz svakog od konstitutivnih naroda.

U međuvremenu, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto otišla je i korak dalje, tražeći da budu poništene odredbe federalnog Ustava.
Ali, za razliku od Izbornog zakona, Ustav FBiH izbor delegata tretira na labaviji način i kaže da će iz svakog kantona biti izabran bar po jedan delegat iz svakog naroda, pod uslovom da taj narod ima bar jednog poslanika u tom kantonu. Kako smo saznali od stručnjaka iz ove oblasti, velike su šanse da Ustavni sud BiH zbog toga odbaci apelaciju Krišto, što bi bio veliki udar na argumente HDZ BiH u aktuelnim pregovorima stranaka o Izbornom zakonu. Na to upućuje nekoliko stvari, a ključna je mišljenje koje je Ustavnom sudu BiH dostavio OHR u svojstvu „prijatelja suda“.

U tom aktu OHR navodi da postojeće ustavne odredbe u FBiH treba zadržati jer, navodno, promovišu jednakost svih naroda na prostoru cijele FBiH.
– Ova odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u određenom kantonu da imaju “vitalni nacionalni interes” zaštićen u tom kantonu, čak i ako je samo jedan od njihovih poslanika izabran u skupštini – zaključuje OHR u odgovoru koga je objavio Žurnal.

Mešić: HDZ neće dobiti ništa

Šef Kluba poslanika SDP u PS BiH Mirsad Mešić smatra da „nema tog Ustavnog suda čije odluke mogu uticati na rad HDZ“.

– Oni prihvataju odluke samo kada njima odgovaraju. Došli su u priliku da mogu ucjenjivati, vidjet ćemo dokle će ići. Ako je suditi po izjavama Dragana Čovića, ne misle to raditi posle izbora. Ne smatram to nikakvom ozbiljnom politikom već politikom sve ili ništa. Očigledno će dobiti ništa – kaže Mešić za „EuroBlic“.

Ona pred Ustavnim sudom BiH osporava odredbe Ustava FBiH koje kažu da se iz svakog kantona u Dom naroda FBiH bira najmanje po jedan delegat iz reda konstitutivnih naroda, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu. Konkretno, sporne su situacije da se hrvatski delegati biraju i iz onih kantona gdje je izuzetno mali broj hrvatskog biračkog tijela, pa se dešava da hrvatski delegati budu izabrani s liste bošnjačkih ili „građanskih“ partija što je za HDZ neprihvatljivo. Pošto se ova situacija tiče i srpskih delegata u FBiH, i političke partije iz RS zainteresovane su za konačnu odluku Ustavnog suda BiH.

Međutim, OHR je na poziv Ustavnog suda BiH dostavio mišljenje koje se svodi na to da postojeće ustavne odredbe u FBiH treba zadržati jer, navodno, promovišu jednakost svih naroda na prostoru cijele FBiH. Osim toga, OHR savjetuje da se za formiranje vlasti kao mjerodavni koriste podaci sa popisa stanovništva BiH iz 1991, sve do okončanja povratka izbjeglih i raseljenih u BiH.

-Ova odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u određenom kantonu da imaju “vitalni nacionalni interes” zaštićen u tom kantonu, čak i ako je samo jedan od njihovih poslanika izabran u skupštini – zaključuje OHR u odgovoru koga je objavio Žurnal.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.