Čengić i Magazinović u Berlinu

Prijatelji SDP-a su spremni raditi u korist BiH

Na poziv Friedrich Ebert fondacije, članovi rukovodstva SDP BiH Saša Magazinović i Irfan Čengić posjetili su Berlin gdje su učestvovali u nekoliko aktivnosti organizovanih od strane fondacije, Partije Evropskih Socijalista (PES) i Progresivne alijanse (PA).

Posjeta sjedištu Friedrih Ebert fondacije bila je prilika za analizu dosadašnje saradnje i dogovor o zajedničkim aktivnostima koji će uslijediti u narednom periodu. Bila je to i prilika za razmjenu ideja sa sa sestrinskim iz svih dijelova svijeta o projektima koje implementiraju.

Čengić i Magazinović su učestvovali i u konvenciji Progresivne alijanse (PA), velike svjetske organizacije koja okuplja socijaldemokrate, a čiji je SDP član. Pored učešća na panelima gdje su govornici bili svjetski lideri, premijeri i ministri, učeće na ovom skupu je iskorišteno i za brojne bilateralne sastanke sa delegacijama sestrinskih stranaka i fondacija, kao i sa poslanicima u Evropskom parlamentu. Svi oni su iskazali spremnost na dodatni angažman u korist Bosne i Hercegovine, kao i želju da uzmu učešće u velikom međunarodnom skupu koji SDP BiH ima namjeru organizovati u Sarajevu.

U toku boravka u Berlinu, Irfan Čengić je imao nekoliko susreta sa generalnim sekretarima sestrinskih stranaka na kojima su razmjenjena isustva o svakodnevnom radu i funkcionisanju stranaka, ali i dogovorena kontinuirana komunikacija u tom smislu.

U Berlinu je održana i sjednica Predsjedništva PES-a na kojoj je učestvovao Saša Magazinović koji je član ovog tijela. Prisutni su imali priliku iz prve ruke dobiti informacije o kampanjama za izbore u Njemačkoj, Holandiji i Bugarskoj, a posebno je značajno bilo obraćanje Martina Schultza, kandidata za kancelara Njemačke u kojem je predstavio detaljni plan kampanje.