KO SDP BiH HNK

Prezentacija nezakonitih rješenja Skupštine HNK

Večernja škola vladajuće koalicije, održana u formi sjednice skupštine 28.07.2016 u 17 sati, je po svom sadržaju bila prezentacija nezakonitih rješenja pokrivenih lažima i sakrivanjima negativnih mišljenja ministarstava koji potvrđjuju navedeno.

Jasno nam je da je termin sjednice odabran kako bi se reducirao broj novinara i daleko od očiju javnosti izvela politička prevara koja ima za cilj obmanuti javnost kako je problem prevoza djece riješen. Činjenice su ipak sasvim drugačije i stoga želimo da upoznamo javnost i roditelje.

Skupština HNK je i pored negativnih mišljenja Ministra finansija HNK i Ministra pravde HNK iz iste Vlade, a koji su jasno naglasili kako se radi o protivzakonitim prijedlozima, odlučila, u cilju predizborne obmane, usvojiti zakone koji ne rješavaju problem na način kako je to definisano u sudskim presudama.

 

Mini.pravosudja 2 Misljenje min.pravosdja1 Misljenje Mini.finansija Misljenje Ured za zakonodavstvo

Obzirom da je očigledno kako problem prevoza djece nije riješen, te da će se roditelji suočiti sa istim problemom na početku školske godine, tražimo od Vlade HNK da zajedno sa načelnicima opština hitno definiše zakonito i održivo rješenje, te da se ukoliko postoji potreba održi i nova, vanredna, sjednica skupštine u avgustu.

Pored navedenog, ostali smo iznenađeni činjenicom da vladajuća koalicija nije željela podržati amandman SDP BIH o finansiranju redovnih sistematskih pregleda školske djece.

Na kraju, Nacrt Zakon o oružju koji smo imali pred sobom, a u kojem pojedinac može imati pet pištolja i sedam pušaka, uz novčane, a ne zatvorske, kazne za upotrebu i nošenje, kao i nelegalnu trgovinu oružjem kao pravno lice, pokazuju da aktuelna vlast apsolutno nije svjesna u kakve potencijalne opasnosti ulazimo primjenom ovako liberalnog modela zakona.

Nije nam jasno da se jedna ovako ozbiljna oblast reguliše kantonalno i da će pojedinci pod jednim uslovima posjedovati oružje u HNK, a pod drugim u susjednim kantonima.

Smatramo da se radi o zakonu koji treba usvojiti jedinstveno na državnom nivou, sa vrlo restriktivnim odredbama dobijanja dozvola, te drastičnim sankcijama u slučajevima zloupotrebe istog.

Centar za informisanje KO SDP BiH HNK

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.