Hadžić

Preuzimanje kontrole nad bh. nebom počinje 1. oktobra

Zadovoljstvo mi je i čast što smo uspjeli iznijeti jedan ovako kompleksan projekat koji za našu zemlju otvara novo poglavlje saradnje sa EUROCONTROLOM.

Slika

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo početkom procesa preuzimanja kontrole nad bh. nebom od 1. oktobra 2014. godine.

„Zadovoljstvo mi je i čast što smo uspjeli iznijeti jedan ovako  kompleksan projekat koji za našu zemlju otvara novo poglavlje saradnje sa EUROCONTROLOM. O finansijskoj dobrobiti ovog projekta za Bosnu i Hercegovinu i za bh. civilnu avijaciju ne treba trošiti riječi. Pokazali smo da možemo pokrenuti stvari sa mrtve tačke i da imamo energiju da projekte bitne za Bosnu i Hercegovinu iznesemo do kraja“, rekao je ministar Hadžić.

Ministar Hadžić je istaknuo da je pismeno informiran od strane  generalnog direktora EUROCONTROL-a Franka Brennerada sve ide po planu po pitanju otvaranja novog BH ACC počevši od 1. oktobra 2014.

U svom pismu generalni direktor EUROCONTROL-a izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim pripremama u koje spadaju početak FIS usluga u junu 2014. godine, početak „shadow mode“ operacija za donji dio zračnog prostora u junu 2014. godine i stvaranje Komiteta za vazdušni prostor BiH, kao i pripremama za potpisivanje ATS sporazuma između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ministar Hadžić je naglasio da treba nastaviti predano raditi na slijedećim koracima dogovorenim u okviru EUROCONTROL/ Tranzicionog plana usaglašenog između institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije:

·        1. oktobar 2014. – početak Tranzicionog plana za operacije kod BH ACC;

·        1. oktobar 2014.-30.oktobar 2014. – postepena tranzicija do punog kapaciteta uz podršku SMATSA instruktora i zatim pružanje putnih usluga od strane BH ATCOs;

·        1. decembar 2014. – povratak na uobičajene operacije.

„Ovo će osigurati ulazak u novu situaciju, u kojoj Bosna i Hercegovina preuzima pružanje kompletnih usluga u svom vazdušnom prostoru“, istaknuo je Hadžić dodavši da su na jučerašnjem sastanku u Briselu između EUROCONTROL-a, BHANSA-e, Hrvatske kontrole i SMATSA definitivno potvrđeni rokovi EUROCONTROL/Tranzicionog plana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.