Denis Bećirović

Presuda Ratku Mladiću je presuda projektu uništenja države Bosne i Hercegovine

Drugostepena sudska presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću za genocid i najmonstruoznije zločine nakon Drugog svjetskog rata ima moralni, globalni, historijski, politički i pravni aspekt. Riječ je o jednoj od najvažnijih sudskih presuda za državu Bosnu i Hercegovinu, region, Evropu i savremenu civilizaciju u XXI. stoljeću. Presuda zločincu Mladiću nije samo presuda njegovoj individualnoj krivičnoj odgovornosti, već i historijska presuda genocidnom velikosrpskom projektu istrebljenja Bošnjaka i uništenja jedne od najstarijih evropskih država – Bosne i Hercegovine.

Genocid nad Bošnjacima nije historijska nesretna slučajnost. On je rezultat planski osmišljenog i organiziranog djelovanja velikosrpske ideologije, politike, medija, vojske, policije… Naučno je dokazano da se zločin genocida događa „odozgo prema dolje“, uz poticaj, znanje, saglasnost i učešće državnih organa. Zločin genocida nad bošnjačkim stanovništvom nije bilo moguće sprovesti bez genocidne namjere, sistema i planskog angažiranja brojnih institucija. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi srbijanski funkcioneri trebali bi, napokon, prihvatiti međunarodne sudske presude i postati svjesni činjenice da je Srbija jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata sudski osuđena da je prekršila Konvenciju Ujedinjenih nacija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Iako je sudski presuđeno jednom dijelu ratnih zločinaca, građanke i građani Bosne i Hercegovine moraju biti oprezni jer je genocid ponovljiv. Ideologija, politika, mediji i drugi faktori koji su doveli do genocida nad Bošnjacima su još uvijek aktivni i opasni. Zato se genocid ne tiče samo onog vremena, žrtava i njhovih porodica, nego i današnjih i budućih generacija. Živimo u okruženju gdje politička, psihološka, obavještajna i medijska „obrada onih drugih“ nije nestala sa presudama zločincima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugima. Prijetnja od novog genocida je puno veća nego što to mnogi pretpostavljaju ili znaju. Planeri i počinitelji genocida imaju jedino respekt prema onima koji su osposobljeni za odbranu i koji pokazuju želju za odbranom. To je lekcija koju moramo dobro naučiti.

U interesu mira i sigurne budućnosti sudske presude ne smiju biti arhivirane i zaboravljene već moraju biti dosljedno implementirane. Međunarodna zajednica, u interesu cijelog čovječanstva, treba i mora poslati planetarnu poruku da se rezultati genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina ne mogu i ne smiju trajno priznati. Nemoralna politika arhiviranja i zaboravljanja međunarodnih sudskih presuda je KARDINALNA GREŠKA međunarodne zajednice. Takva politika nije ojačala mir i sigurnost već je dodatno ohrabrila ekstremiste da intenziviraju politiku veličanja pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca i razbijanja države Bosne i Hercegovine. Zato treba prestati s ponavljanjem te greške.

Zločinac Ratko Mladić osuđen je za počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti, progone, istrebljivanje, ubistva, deportacije, nehumana djela (prisilno premještanje), kršenje zakona ili običaja ratovanja, teroriziranje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Ova presuda je definitivno i za sva vremena zločinca Mladića i sudski svrstala među najbrutalnije ubice XX. stoljeća.
Današnja presuda zločincu Mladiću nije potpuna. Nemoralan i nepravedan je dio presude koji govori da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina (Prijedor, Vlasenica, Foča, Ključ, Sanski Most, Kotor Varoš). Doživotna kazna zatvora zločincu Mladiću ne može biti dovoljna satisfakcija preživjelim žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali predstavlja mali djelić pravde koji pruža nadu i obavezuje nas da budemo oprezni kako se genocid više nikada, nikome i nigdje ne bi ponovio.
Pravosnažne sudske presude najviših svjetskih sudova Mladiću i drugim zločincima trebale bi u budućnosti imati važne pravne i političke posljedice jer je sada planetarno i sudski dokazano da su ključni osnivači i vođe zločinačke paratvorevine RS bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. Pravosnažne sudske presude zločincima: Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, Ljubiši Beari, Vujadinu Popoviću, Zdravku Tolimiru, Radislavu Krstiću i drugim ratnim zločincima jasno pokazuju da su oni, kao civilni i vojni rukovodioci samoproglašene RS, bili učesnici u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu i da su odgovorni za najstrašnije zločine nakon Drugog svjetskog rata. Dakle, dokazana je i sudski osuđena institucionalna i sistemska odgovornost političkog i vojnog vrha tzv. RS za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

Današnja presuda zločincu Mladiću treba da u budućnosti doprinese istinskoj katarzi i stabilizaciji prilika u državi Bosni i Hercegovini i regionu. Krajnje je vrijeme da i međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike koje veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince i blokiraju državu Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka izgradnji istinskog demokratskog društva i priključenju euroatlantskim integracijama.